vestnik

Namesto odpustkov in pomoči bo država od uporabnikov geotermije zahtevala še več denarja

Rok Šavel, 10. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Terme v Pomurju in drugi uporabniki geotermije, kot sta družbi Paradajz in Ocean Orchids, bodo v letu 2023 morali glede na predlagane sklepe plačati višjo koncesnino.
Aktualno

Na vladni mizi so predlogi sklepov o določitvi vrednosti, ki sestavljajo enačbo za izračun koncesnin za rabo termalne vode za potrebe kopališč in ogrevanje. Koncesnine bodo višje.

Med vladnimi gradivi je moč najti predloge sklepov o določitvi cene za osnove vodnih povračil za rabo vode, naplavin in vodnih zemljišč za leto 2023, o določitvi povprečne letne cene toplote za 1 MJ toplote za leto 2023 (faktor C) in o določitvi faktorja izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za potrebe kopališč in ogrevanje za leto 2023 (faktor D).



Faktorja C in D sta potrebna zaradi izračuna višine plačila za koncesijo, ki jo država zaračuna uporabnikom termalne vode za potrebe kopališč in ogrevanje - torej gre za pomemben podatek med drugim za Terme 3000, Terme Vivat, Terme Lendava, Terme Banovci, Bioterme Mala Nedelja in družbi Paradajz ter Ocean Orchids.



Država si obeta skoraj 200 tisočakov več priliva


Med tem, ko so cene vodnih povračil nespremenjene, ocenjena vrednost priliva v državni proračun oziroma v sklad za vode za leto 2023 znaša približno 31 milijonov evrov, ravno tako je tako imenovani faktor D, ki ga vsako leto arbitratno določi vlada, določen pri 0,5, kar je enako kot znaša od leta 2020, pa se zvišuje faktor C. Vrednost slednjega se določi kot zmnožek med povprečno ceno ekstra lahkega kurilnega olja in kurilno vrednostjo ekstra lahkega kurilnega olja. Povprečna cena ekstra lahkega kurilnega olja je v letu 2021 znašala 0,969 evra/liter, kurilna vrednost ekstra lahkega kurilnega olja pa 0,0272 litra/MJ. Faktor C za leto 2023 tako znaša 0,026 eura, kar je več kot v letu 2022, ko je znašal 0,022 evra. Po izračunih si tako vlada nadeja v letu 2023 skoraj 1,3 milijona evra priliva iz naslova koncesnin, kar je za skoraj 200 tisočakov več, kot če bi za isto količino načrpane vode uporabili vhodne podatke, ki so veljali za leto 2022. Sredstva iz plačane koncesnine, tako kot pri vodnih povračilih, pripadajo skladu za vode.

PREBERITE ŠE:


(INTERVJU) Roman Ferenčak: O geotermiji v Sloveniji še ni bilo resne razprave


(INTERVJU) Robert Golob: »Z realizacijo davčnih sprememb bo večina ljudi na boljšem«


Pomurski "geotermaši" neprijetno presenečeni in razočarani


Da bodo morali še globlje poseči v žep za plačilo koncesije, ki je že zaradi same svoje narave, saj država na nek način kaznuje uporabo obnovljivega vira energije, kar geotermija tudi je, na udaru, pa je seveda neprijetno presenečenje za pomurske "geotermaše". To je kot, kot je bilo moč slišati, v nasprotju z neoformalnimi dogovori in pogovori, ki so bili opravljeni ob avgustovskem obisku predsednika vlade Roberta Goloba v Pomurju. Kot vemo, je premier takrat tudi javno in nato še v intervjuju za naš časopis še posebej izpostavil geotermalni potencial v regiji. Zvišanje koncesijskih dajatev gre tudi v nasprotno smer od zadnjih pogovorov na relaciji z infrastrukturnim ministrstvom, da bi uporabniki geotermije lahko povečali dovoljene količine za črpanje ob predpostavki prihranka zemeljskega plina. Metod Grah, lastnik Term Vivat, ob tem dodaja, da bi pričakoval vsaj, da bi vlada prej navedeni faktor D zmanjšala za polovico, saj dejansko gospodarstvo prehaja iz krize v novo krizo, poleg tega je ta priliv za državo tako ali tako zanemarljiv, ni pa za tiste, ki morajo te koncesnine plačevati. Grah je kritičen tudi do načina izračuna faktorja C, za katerega bi izračun moral že v osnovi temeljiti na najcenejšem energetskem viru.


Predlogi sklepov, ki so jih pripravili na okoljskem ministrstvu in so zdaj na mizi premierja Goloba, so na nek način tudi v nasprotju s sklepi, ki so jih v državnem zboru sprejeli na marčevski seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer je bilo med drugim vladi predlagano, da se koncesijske dajatve za geotermijo za letošnje leto ne zaračunavajo, uporabniki geotermije pa bi glede na pretekle izjave iz vrst aktualne vlade pričakovali predvsem pomoč v smeri obratovalne podpore za reinjekcijo in dodatne finančne spodbue za uporabo geotermije. Zaenkrat bodo dobili očitno le višje račune od države.

PREBERITE ŠE:


Poslanci enotni na pomursko obarvani seji o geotermiji


Geotermija: Napovedi žal niso obetavne. Močan je tudi vpliv lobijev

geoetermija geotermalna-energija koncesija vlada-rs koncesnina