vestnik

V napadu na ameriški kongres umrle štiri osebe. Kongres potrdil zmago Bidna na predsedniških volitvah

Vestnik, STA, 7. 1. 2021
Reuters
Joe Biden
Aktualno

Protest obsojajo številni in s prstom kažejo na Trumpa, ki mu je Twitter zaradi spodbujanja nasilja za 12 ur blokiral račun.

Poslopje ameriškega kongresa so kmalu po napadu začele obkrožati okrepljene policijske enote in protestnike potiskale od poslopja, tudi s pomočjo solzivca in šok granat. Kmalu po začetku operacije je kongresna policija zagotovila, da je zgradba zavarovana, saj so odstranili vse protestnike. Županja prestolnice Muriel Bowser je razglasila policijsko uro od polnoči po srednjeevropskem času naprej in tisti protestniki, ki še vztrajajo, so sedaj izpostavljeni aretacijam.

protest kongres
Twitter
Protestniki so vdrli v kongres.

Tudi bombe

Šef policije Washingtona Robert Contee je sporočil, da so v nasilnem vdoru umrle štiri osebe. Doslej se je poročalo le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole. Omenjena ženska, katere identitete še niso objavili, je umrla ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so odprli ogenj. Žensko so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrla. Contee je dodal, da so umrle še tri osebe, vendar še ni podrobneje razložil okoliščin. Policija je aretirala skupaj najmanj 50 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.



"Kongres so razdejali, ko se je vodja svobodnega sveta skrival za svojo tipkovnico in tvital proti lastnemu podpredsedniku, ker je ta izpolnjeval ustavno dolžnost," je ob dogajanju, ki so ga številni označili a poskus udara, sporočil republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse in odgovornost za nasilje pripisal Trumpu. Podpredsednik ZDA Mike Pence je predsedoval skupnemu zasedanju obeh domov kongresa, na katerem so formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Pred zasedanjem je Pence zavrnil Trumpov pritisk, naj mu iz poraza naredi zmago. Nato je moral skupaj z drugimi člani kongresa bežati na varno pred Trumpovimi privrženci.

Sasse je dodal, da imajo laži posledice, predsednikova odvisnost od podžiganja delitev pa je neizogibno pripeljala do grdega izida v kongresu. Kongresniki so po izbruhu nemirov zagotovili, da bodo zasedanje za potrditev Bidnove zmage nadaljevali takoj, ko bo to spet varno. "To je povzročil predsednik ZDA...to vstajo," je tvitnil republikanski senator iz Utaha Mitt Romney, ki so ga Trumpovi privrženci na letališču v Salt Lake Cityju konec tedna, ko se je odpravljal v Washington, verbalno napadli in zmerjali z izdajalcem.

kongres, vdor
Reuters
Vdor enega od protestnikov v kongres.

Nadaljevanje zasedanja

Ameriški kongres je nekaj ur po nasilnem vdoru podpornikov predsednika ZDA obnovil skupno zasedanje obeh domov za formalno potrditev izida predsedniških volitev 3. novembra, ki mu predseduje podpredsednik ZDA Mike Pence. Ta je na otvoritvi senatnega dela zasedanja nasilnežem sporočil, da niso zmagali in niso dosegli ničesar. "Tistim, ki ste danes uničevali prestolnico: Niste zmagali, nasilje nikoli ne zmaga, svoboda zmaga," je bil jasen Pence. Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je dejal, da jih ne bo nič odvrnilo od potrditve izida volitev in dodal, da so protestniki skušali ovirati demokracijo, ampak niso uspeli.

Vodja demokratske manjšine Chuck Schumer pa je dejal, da Trump nosi velik del odgovornosti za vdor drhali. 6. januar 2020 je označil za madež na ameriški demokraciji, ki ji bo v večno sramoto. Glede na uvodne nagovore senatorjev so Trumpovi podporniki z nasiljem dosegli nasprotni učinek. Več republikancev, ki so nameravali vložiti ugovor na zmago demokrata Josepha Bidna, je sporočilo, da zaradi nasilja sedaj ugovora ne bo. Začelo se je po abecedi z Arizono in možno je, da bo kakšen ugovor kasneje pri kateri drugi državi. Republikanec Mike Lee iz Utaha je kolege in javnost ponovno spomnil, da kongres nima nobenih drugih pooblastil kot pa to, da odpre kuverto z izidom volitev elektorjev 14. decembra in razglasi zmagovalca Josepha Bidna.

kongres barikade pistole pf
Profimedia
Varnostniki so zabarikadirali vrata kongresne dvorane.

Kmalu za senatom je svoj del postopka začel še predstavniški dom. Postopek bo končan, ko bo konec razprave in morebitnih ugovorov in glasovanj za zavrnitev ugovorov, nakar bo Pence pred obema domovoma skupaj razglasil volilno zmago Bidna. 

Nasilje obsojajo vsi, mnogi ga pripisujejo tudi Trumpu, ki je podžgal svoje podpornike k pohodu na kongres. Nekdanji Trumpov obrambni minister James Mattis je v odzivu na dogajanje sporočil, da je predsednik zlorabil položaj za uničenje zaupanja v ameriške volitve in zastrupitev spoštovanja do sodržavljanov. "Naša ustava in republika bosta šla čez ta madež in spet bomo stopili skupaj v nikoli dokončanem prizadevanju za bolj popolno zvezo. Trump pa bo zasluženo ostal brez države," je sklenil upokojeni general. Napad na kongres je ostro obsodilo vodstvo republikanske stranke. Njen nacionalni odbor je sporočil, da to ni izraz domoljubja, ampak terorizma. "Zloraba zastave za neosnovane teorije zarote je sramota in vsakemu dostojnemu Američanu bi moralo biti zaradi tega slabo," je sporočil komunikacijski direktor odbora Michael Ahrens. 

Obama: Gre za sramoto

Nekdanji predsednik Bill Clinton je dejal, da je napad na kongres posledica štirih let zastrupljanja politike, povzročil pa ga je Trump skupaj s številnimi podporniki v kongresu. Nekdanji predsednik Barack Obama je dejal, a gre za sramoto, nasilje pa pripisal predsedniku, ki "laže o izidu volitev" in pozval kongres, naj opravi svojo nedolžnost ter potrdi Bidnovo zmago. 

Oglasil se je tudi Janša

Tudi slovenski premier je v tvitu zapisal, da je nasilje vedno slabo. Zunanji minister pa, da so prizori iz kongresne palače pretresljivi in opominjajo, da je nasilje nesprejemljivo.

Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.

Reuters
Trumpovi pristaši vdrli v kongres.
zda nemiri kongres