vestnik

(NAPOVED) Na državnozborskih volitvah tesen boj na vrhu. Rekordna udeležba na predčasnem glasovanju

Vestnik, STA, 22. 4. 2022
Jure Zauneker
Agencija Valicon v volilni napovedi napoveduje tesen dvoboj na vrhu.
Aktualno

Agencija Valicon v volilni napovedi napoveduje tesen dvoboj na vrhu. Gibanje Svoboda je v rahli prednosti pred SDS, z veliko verjetnostjo lahko trdijo, da bodo SD, NSi in Levice prestopile parlamentarni prag, o usodi SAB, LMŠ in Povežimo Slovenijo bodo odločali taktični volivci. V DZ utegneta priti tudi Resni.ca in Piratska stranka, ugotavljajo.

Razkorak med strankama na vrhu in ostalimi strankami bo občuten, pri Valiconu napovedujejo v volilni napovedi. SD, NSi in Levici, za katere lahko z veliko verjetnostjo trdijo, da bodo prestopile parlamentarni prag, sledijo dve stranki in lista strank, katerih uvrstitev v DZ je prav tako verjetna, a o njihovi usodi bodo odločali taktični volivci, to so SAB, LMŠ ter lista Povežimo Slovenijo.

V parlament utegne po napovedi Valicona priti tudi stranka Resni.ca, nekaj upanja še lahko gojijo v Piratski stranki. Pri obeh bo ključna realizacija namere udeležbe in podpore njihovih podpornikov, saj gre za volivce, ki so manj zanesljivi udeleženci volitev. Ocena skrajnega dometa ostalih strank je pod štirimi odstotki, ob predvideni visoki udeležbi so morebitna presenečenja sicer še možna, a precej manj verjetna, dodajajo.

Predčasnega glasovanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se je v četrtek udeležilo 45.941 volivk in volivcev oziroma 2,7 odstotka volilnih upravičencev. V treh dneh predčasnega glasovanja je glas oddalo skupaj 7,7 odstotka volivcev, kar je najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej.

Možnosti za presenečenja izven kroga do sedaj navedenih strank so v Valiconu ocenili kot minimalne. Glede na njihovo meritev sta to kvečjemu še stranki Vesna ter Naša dežela, a je njihov skrajni domet trenutno pod štirimi odstotki. Možnosti za presenečenje so toliko manjše, kolikor višja bo udeležba s strani taktičnih udeležencev volitev.

Prve projekcije končne udeležbe, ki upoštevajo udeležbo na predčasnem glasovanju v prvih dveh dnevih, v primerjavi s poletnim referendumom kažejo, da bi utegnila udeležba preseči 1,2 milijona upravičencev, torej več kot 70 odstotkov, navajajo na Valiconu. Blizu temu je tudi anketna ocena udeležbe, ki se giblje okoli 68 odstotkov. Zagotovo lahko pričakujemo vsaj 62 odstotkov volilnih upravičencev, to je nekaj čez 1,05 milijona volilnih upravičencev, zgornja meja pa je ocenjena na 73 odstotkov, to je nekaj čez 1,24 milijona volilnih upravičencev.

Kaj zdaj berejo drugi