vestnik

Napovedi o gneči na meji s Hrvaško zaradi napovedane obveznosti karantene se niso uresničile

STA, 23. 8. 2020
Profimedia
Slika je simbolična
Aktualno

Napovedi, da utegne ta konec tedna na slovensko-hrvaški meji priti do velike gneče, ker začne v ponedeljek opolnoči veljati obvezna karantena za tiste, ki se vračajo s Hrvaške, se niso uresničile. Nekaj daljše čakalne dobe so beležili le na Gruškovju.

V soboto kolone vozil na slovensko-hrvaški meji niso bile neobičajno dolge. Po informacijah z mejnih prehodov so med potniki prevladovali tujci. Kot so danes zapisali na koprski policijski upravi, je bila med potniki, ki so v soboto vstopali v državo na mejnem prehodu Jelšane, skoraj polovica Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno 20-odstotni delež potnikov.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra se je v soboto za vstop s Hrvaške v Slovenijo najdlje čakalo na Gruškovju, in sicer približno uro in pol, na sosednjem mejnem prehodu Dobovec pa do pol ure. Dopoldne so bile daljše čakalne dobe še na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja, Sečovlje, Sočerga in Starod, popoldne pa se je stanje umirilo.

Tudi danes pretirane gneče na mejnih prehodih s Hrvaško ni bilo. Še najdlje je bilo čez dan treba čakati na Gruškovju, kjer so po podatkih prometnoinfromacijskega centra popoldne na vstop v državo čakali približno uro in pol. Pozno popoldne se je čakalna doba skrajšala na pol ure, še nekaj čakalne dobe beležijo na Dragonji.

Na koprski policijski upravi ugotavljajo, da je na njihovem območju promet tako pri vstopu kot pri izstopu iz države celo veliko manjši, kot na primerljiv konec tedna avgusta lani. Čakalne dobe pri vstopu v državo pa pričakujejo v večernih urah ter v ponedeljek. Enako pričakujejo na Policijski upravi Maribor.


Potnikom svetujejo, naj gredo na pot dovolj zgodaj in naj ne čakajo na ponedeljek popoldne ali zvečer. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvrševali dosledno.

Hina je poročala, da je bilo po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor na Hrvaškem v soboto še 70.000 slovenskih turistov. Skupno so na Hrvaškem beležili 670.000 turistov, od tega približno 120.000 domačih. Med tujimi turisti jih je bilo največ iz Nemčije, in sicer 170.000.

Je pa do dolgih čakalnih dob prišlo v soboto zvečer pred predorom Karavanke. Avstrija je namreč na meji s Slovenijo uvedla strog nadzor, zaradi katerega je v noči s sobote na nedeljo pred predorom nastala dolga, tudi do 12-kilometrska kolona vozil. Veliko potnikov, ki niso bili obveščeni o novi obliki nadzora, je bilo brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda tudi do 14 ur.

Zastoji so nastajali tudi na Ljubelju, med potniki pa je bilo precej Nemcev in Nizozemcev. V nedeljo zjutraj so se razmere nekoliko izboljšale, a so potniki na prehod meje pred predorom Karavanke še vedno čakali tri ure, na Ljubelju pa pet ur.


Kot je za TV Dnevnik povedal notranji minister Aleš Hojs, so zato slovenske oblasti danes stopile v stik z avstrijskimi. Oglasilo se je tudi hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter avstrijske oblasti pozvalo, naj ukrepajo oz. nemudoma poiščejo rešitev. Popoldne je nato Avstrija nadzor vendarle omilila, tako da o zastojih pred Karavankami trenutno ne poročajo več.

Na Hrvaškem so sicer v soboto četrti dan zapored poročali o rekordnem številu dnevnih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 306 primerov, od tega znova največ v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 92. Sledil je Zagreb z 58 novimi okužbami.

V nedeljo so potrdili 275 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V sosednji državi imajo trenutno 2203 aktivne primere okužbe. Zaradi covida-19 je umrla še en bolnik, skupno pa 171.

Hrvaški štab civilne zaščite je na predlog lokalnih štabov na območju splitsko-dalmatinske županije napovedal nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo veljali od ponedeljka, in sicer 14 dni. Na porokah bo lahko največ 50 ljudi, ostala zasebna praznovanja pa bodo lahko potekala samo v krogu družine z največ 20 ljudmi. V barih in lokalih bodo lahko goste stregli samo na odprtem. Na pogrebih bo lahko največ 50 ljudi.


V Sloveniji smo v petek ob 1203 testiranjih potrdili 43 okužb z novim koronavirusom, v soboto pa ob 760 testiranjih 34 okužb. Okužbe so v soboto potrdili v skupno 18 občinah. Največ okužb je bilo potrjenih v Ljubljani, in sicer osem. Štiri so zabeležili v Lendavi, tri v Novem mestu, po dve v Slovenski Bistrici in Škofljici. Prav tako so dve novi okužbi potrdili pri tujih državljanih

V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 17 bolnikov s covidom-19, enega so iz bolnišnice odpustili, nihče pa ne potrebuje intenzivne nege.

V soboto ni umrl noben bolnik s covidom-19, skupno število umrlih s to boleznijo ostaja pri 131.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 2651 okužb z novim koronavirusom, aktivna pa sta 402 primera.


Slovenija sicer enako kot Hrvaška v zadnjih dneh beleži povečano število okužb, enako je tudi v Italiji, kjer so v soboto zabeležili več kot 1000 novih okužb, kar je bilo največ od ukinitve karantene 12. maja. Kljub temu italijanska vlada ne razmišlja o ponovnem zapiranju države, je danes izjavil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

hrvaška promet koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi