vestnik

Naravnega bazena v Radencih ne bo 

Bernarda B. Peček, 24. 10. 2017
Bernarda B. Peček
Letno kopališče v Radencih bo, kot kaže, še nekaj časa opuščeno.
Aktualno

Po večletnih pripravah, porabi proračunskega denarja za načrte in oglede ter navkljub junija sprejetem sklepu so radenski svetniki negirali svojo že sprejeto odločitev.

Do sedaj so vsi postopki potekali transparentno in demokratično, je poudaril župan Janez Rihtarič na zadnji seji občinskega sveta Občine Radenci, ko je prišla na vrsto točka dnevnega reda z naslovom Pobuda volivcev za ljudsko iniciativo o sklepu Občinskega sveta Občine Radenci, št. 3731 – 0001/2015-16 z dne 14. 6. 2017. Za tem skrivnostnim imenom se v resnici skriva interes nasprotnikov načrtovane preureditve starega letnega kopališča v naravno jezero z urejenim parkom. Če je bilo onemogočiti nadaljevanje urejanja območja po naravni metodi edini interes predstavnika in pobudnika te razprave Marka Krajnca, mu je uspelo. Svetniki so namreč z osmimi glasovi za in šestimi proti izglasovali razveljavitev junija sprejetega sklepa. Takšna odločitev je kot kaže ustrezala tudi županu in občinski upravi, saj so se tako izognili nepotrebnim dodatnim stroškom (okrog 15 tisoč evrov) zaradi napovedanega referenduma, tako pa se bodo lahko v miru pripravili na selitev občinske uprave v sosednjo stavbo –kot smo že poročali bosta prazno stekleno stavbo Radenske (domačini ji rečejo kar "nuklearka"), ki so jo pred let prodajali za 1,5 milijonov evrov, zasedela dva lastnika. Dve tretjini stavbe naj bi kupila radenska občina za 333 tisoč evrov, eno tretjino pa podjetje Progrin iz Gornje Radgone, ki je v lasti Mitje Žnidariča, ukvarja pa se s projektiranjem, gradbeništvom in inženiringom (slednji je že lastnik).


ef24cfdc304826db06eececa6ee9ae51
Nataša Juhnov
Župan Občine Radenci Janez Rihtarič.


Čeprav je župan Rihtarič nasprotnike ureditve naravnega kopališča opozarjal, da je lastnik zemljišča ob bazenih Sava Turizem, ki pa se ne strinja s ponovno ureditvijo klasičnega kopališča (v Zdravilišču Radenci je dovolj bazenskih površin, kjer imajo občani na voljo vstopnice po zelo ugodne), je velik del k odločitvi svetnikov prispeval tudi Niko Brus, ki je izvedel, da je Sava Turizem poslala na občino takšno vsebino pogodbe, ki nikakor ni sprejemljiva – po njegovem je očitno, da želi Sava postati lastnik celotnega območja letnega kopališča.
Ko je duh spuščen, ne pomaga več nobeno pregovarjanje, je ugotovil Rihtarič, ki jih je še spomnil, da je pred poldrugim letom sam predlagal referendum, na katerem bi se občani samo demokratično odločili, kaj želijo s kopališčem. Takrat so bili aktualni trije predlogi: naravni ali klasični bazen, ali zasipanje korit in ureditev večnamenskega prostora. odločili so se za ponovno ureditev kopališča, ko so se odločali, kakšnega, pa jih je bilo devet za naravno kopališče, sedem za gradnjo klasičnega bazena. Zato ga je zdaj začudilo, da so se s tem predlogom pojavili ljudje, ki so zbirali podpise tudi pri občanih, ki so stari čez 80 let, samo da bi dosegli svoje cilje. Rihtarič je še opozoril, da prihodnje leto v Radencih še ne bo kopališča, glede na to, da so jeseni 2018 volitve, pa bo ta "kost" ostala novemu občinskemu vodstvu.

bazen radenci svetniki sava turizem