vestnik

Naredijo vse, kar lahko, da bi zadržali mlade

Majda Horvat, 17. 2. 2020
Nataša Juhnov
Otroci so prihodnost Kobilja, zato občina veliko vlaga v ureditev prijetnega okolja za življenje mladih družin. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Občina Kobilje mladim nudi ugodna stanovanja, spodbude pri reševanju stanovanjskega problema in jim finančno pomaga ob vpisu otrok v šolo

Načrtovani prihodki Občine Kobilje za leto 2020 so v primerjavi s prejšnjimi leti občutno višji, saj naj bi znašali slab milijon evrov, prejšnja leta pa nekaj manj kot 600 tisoč evrov. K temu dvigu je pomembno prispevala načrtovana energetska sanacija objekta osnovne šole in vrtca, ki je tudi največji letošnji razvojni projekt občine.  
Šola srce kraja  
"Šola je srce manjših krajev kot je Kobilje," je poudaril župan Robert Ščap.  V šolo in vrtec je vpisanih 70 otrok, in čeprav gre za majhno šolo, učenci dosegajo dobre rezultate na vseh nacionalnih tekmovanjih in se dejavno vključujejo v marsikateri projekt, skupaj z učitelji mentorji pa sodelujejo tudi na vseh lokalnih prireditvah. "Da bi se lahko nemoteno posvetili svojemu poslanstvu, potrebujejo dobre pogoje za delo, ki jih bomo z energetsko sanacijo prostorov šole in vrtca spravili na zavidljivo raven," še pove župan.


Skupni projekt občin Radenci, Veržej in Kobilje
Energetska sanacija prostorov kobiljske osnovne šole je del skupnega projekta treh partnerskih občin, in sicer občin Veržej, Radenci in Kobilja, skupna predračunska vrednost celotnega projekta občin partneric pa znaša nekaj več kot 2,6 milijona evrov. Ta bo izveden v sodelovanju z zasebnim izvajalcem, torej kot javno - zasebno partnerstvo, ob vložku zasebnega investitorja pa bodo občine denar za obnovo šolskih in športnih objektov pridobile še od evropskega kohezijskega sklada skupaj z obveznim prispevkom Slovenije ter lastnim deležem.
Predračunska vrednost celotnih stroškov energetske sanacije osnovne šole in vrtca na Kobilju znaša skupaj dobrih 655 tisoč evrov, od tega je lastni delež Občine Kobilje 106 tisoč evrov, sredstva zasebnega kapitala 293 tisoč evrov,  kohezijskega sklada 217 in nacionalnih sredstev 38 tisoč evrov. "Projekt je v fazi zaključnega konkurenčnega dialoga z dvema potencialnima izvajalcema, podjetjema Esotech in Petrol. Predviden začetek izvedbe je načrtovan v poletnih mesecih. Osnovni princip financiranja in s tem vračanja sredstev zasebnega kapitala je energetski letni prihranek, s tem pa optimizacija stroškov kot tudi krepitev zmogljivosti," pojasni Robert Ščap.

kobilje
Nataša Juhnov
Občina Kobilje načrtuje energetsko sanacijo osnovne šole in vrtca. Vrednost naložbe naj bi znašala dobrih 655 tisoč evrov. Foto Nataša Juhnov


Mladim prijetno okolje za življenje  


V Občini Kobilje ima po podatkih statističnega urada stalno prebivališče 571 prebivalcev, njihovo število pa upada tako kot povsod na podeželja, še posebej pa v obmejnih občinah. V Občini Kobilje zato skušajo po svojih finančnih zmožnosti in v okviru zakonskih okvirov ta gibanja vsaj ublažiti s spodbudami za mlade, v želji, da bi ti ostali v domačem kraju ali da bi mlade družine prišle k njim tudi od drugod. V občini namreč ne zaračunavajo komunalnega prispevka, ob prvem reševanju stanovanjskega problema je vsaka družina upravičena do subvencije v višini 1.500 evrov, ob vpisu prvega otroka v šolo pa glede na število otrok ta  prejme subvencije do 500 evrov. Občina podeljujejo tudi spodbude študentom za dokončanje posameznega letnika izobraževanja, kakor tudi subvencijo v višini do dva tisoč evrov za naložbe in zagon obrtno-podjetniške dejavnosti na območju občine.
Ugodna stanovanja 
Prav tako je občina v objektu nekdanje tovarne Utok uredila prostore za tri stanovanja. "Eno stanovanje smo že prodali in z veseljem spremljamo, kako ga ureja mlada družina, ki se je k nam na Kobilje preselila iz Lendave. Dve stanovanji sta še na razpolago, seveda pa je pred vselitvijo potrebno v njih še kaj postoriti.  Tudi sama prodajna cena stanovanj priča o tem, da smo mladim in mladim družinam prijazna občina. Cena 65 kvadratnih metrov velikega stanovanja znaša 14.965 evrov, medtem ko je cena 80 kvadratnih metrov velikega stanovanja 19.820 evrov," izpostavi župan.


Pri načrtovanju razvoja Kobilja se spogledujejo tudi z zamislijo o gradnji strnjenega stanovanjskega naselja ob državni cesti in zaselku Malo Kobilje, kjer bi na parceli veliki 1,3 hektarja lahko zraslo od 20 do 25 stanovanjskih hiš. "Pravkar smo v zaključni fazi sprejemanja Občinskega prostorskega načrta, in prav v okviru tega se bomo na zboru občanov in na občinskem svetu odločili o namembnosti tega zemljišča in razvojni usmeritvi Kobilja," še pove župan. Mladim družinam namreč želijo v prihodnje ponuditi urejeno, lepo in zdravo okolje, udobje in odlične življenjske oziroma bivanjske pogoje. To bo namreč postala značilnost njihove občine, po kateri se bodo razlikovali od drugih okolij, in ki bo pritegnila v kraj mlade družine.

kobilje stanovanja mladi