vestnik

(NAROČNICA MESECA) Vestnik je njena vez s Pomurjem

Damjana Nemeš, 31. 7. 2022
Osebni arhiv
Marija in Franc Lenarčič, ki sta dolgoletna Vestnikova naročnika, sta letos praznovala 60 obletnico poroke.
Aktualno

Marija Lenarčič iz Odranec, ki živi v Srednjih Gameljnah pri Ljubljani, že šestdeset let prebira naš časopis.

Marija Lenarčič iz Odranec šestdeset let živi v Srednjih Gameljnah pri Ljubljani. Kot ena od štirih otrok, ki so hitro ostali brez mame, je v želji po boljšem življenju odšla od doma ter se v novem okolišu ustalila in zaposlila. Kmalu je tam spoznala svojega sedanjega moža Franca iz Gornjih Slaveč, ki je prav tako iz rodnega kraja odšel s trebuhom za kruhom.


»Moj takrat še bodoči mož je bil tu že pred mano. Ko sva se spoznala, sva se zaljubila, kmalu pa tudi poročila in si tu ustvarila družino. Rodila sta se nama dva sinova, zgradila sva tudi hišo, v kateri sedaj prebiva eden od sinov z družino. Midva sva ostala v stanovanju, v katerem smo živeli najprej, saj sva tu najbolj vajena, pa tudi lažje sedaj skrbim za bolnega moža,« nam je zaupala 80-letna bralka edinega pomurskega tednika, na katerega je naročena približno šestdeset let. »Ko sva se z možem poročila, je prišel k nama za nekaj časa stanovat moj brat. Časopis je takrat on naročil. Ko je odšel od naju, je naročnina na časopis ostala in vse od tedaj sva ga z možem vsako leto ponovno naročila in redno prebirala.«

Lenarčičeva časopis vsak teden z veseljem prelista, teme, ki jo pritegnejo, v celoti prebere. Še vedno jo namreč zanima dogajanje v rodnem Pomurju. »Ker sem šla od doma in imam v Pomurju le še nekaj sorodnikov, ostajam vsaj s časopisom povezana z domačo pokrajino. Zame je časopis res pravi informator, saj tako poleg aktualnega dogajanja izvem tudi, ali je umrl kdo od znancev in prijateljev. Ko časopis dobimo, zato vedno najprej pregledam osmrtnice, šele nato se lotim preostalega. Na koncu pa vedno rešim križanko,« nam je še povedala trikratna babica in štirikratna prababica.

Časopis je prej redno prebiral tudi mož Franc, s katerim sta nedavno praznovala šestdeseto obletnico poroke. Župnik iz domače župnije, ki vsak prvi petek v mesecu na domu obišče Franca, je v stanovanju zakoncev pripravil krajšo sveto mašo, na kateri so se zbrali tudi drugi člani njune družine. Skupaj so nato opravili še kosilo in tako proslavili njun jubilej. 

naročnica-meseca Vestnik