vestnik

(FOTO IN VIDEO) Protestniki ustavili promet in občutili moč vodnega topa, Janša pozval Hojsa k ukrepanju zoper vodstvo policije

Vestnik, 29. 9. 2021
Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.
Aktualno

Že tretjo sredo zapored so se v Ljubljani zbrali nasprotniki ukrepov, cepljenja in pogojev PCT.

V Ljubljani se je znova odvil protest proti vladi in ukrepom, ki jih vlada sprejema za obvladovanje epidemije. Na Trgu republike je spregovorilo nekaj govorcev, med njimi Zoran Stevanović, kranjski mestni svetnik in vodja gibanja Resni.ca, ki s pomočjo družbenih omrežij že več dni poziva k množični udeležbi na protestih. Udeležence je nagovoril tudi oče pokojne 20-letnice, ki je umrla zaradi možganskih krvavitev in strdkov nekaj dni po cepljenju.

protest pct trg republike pl
Primož Lavre
Pred DZ v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

Današnji shod sicer ni bil prijavljen, se je pa policija nanj pripravila in tudi ogradila Trg republike.

Protestniki so se po uvodnem dogajanju sprehodili proti predsedniški palači in nato po ulicah Ljubljane, kjer so zaustavili promet. Udeleženci protesta s transparenti pozivajo k neupoštevanju zaščitnih ukrepov, izrazili so tudi podporo dijakom iz Zagorja, ki so se uprli obvezni uporabi maske v šoli. Slišati je bilo tudi več pozivov proti cepljenju in očitkov zoper poslance, zdravstveno stroko in medije. 

protest pct trg republike pl
Primož Lavre
Pred DZ v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

Po poročanju medijev se je shoda sicer udeležilo manj ljudi kot minuli dve sredi, a uradno oceno števila bo podala policija po koncu shoda. 

protest pct trg republike pl
Primož Lavre
Pred DZ v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

protest, pct, 29.9 2
Svet24
Na plakatih je videti, da protestnike moti predvsem pogoj PCT.

protest, pct, 29.9 3
Svet24
Ob 13.30 se je zbralo že več ljudi.

Zaradi protestov je bila zaprta severna ljubljanska obvoznica, policisti pa so protestnike pregnali z vodnim topom in solzivcem, zato so se ti vrnili v središče Ljubljane. Zbrali so se tudi pred sedežem nacionalne televizije RTV Slovenija, več slovenskih medijev pa je poročalo o napadih protestnikov na novinarje. Premier Janez Janša je med tem v tvitu usmeril ostre puščice v smeri vodstva ljubljanske policije in pozval notranje ministrstvo, ki ga vodi minister Aleš Hojs, k ukrepanju. Oglasil se je tudi prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je za proteste okrivil vlado.

protest ljubljana nasprotniki-ukrepov
Kaj zdaj berejo drugi