vestnik

Nastaja Nova Pušča

Timotej Milanov, 20. 4. 2018
Nataša Juhnov
Pušča
Aktualno

Na severnem robu največjega romskega naselja v državi se pripravlja širitev, ki bo v prihodnosti obsegala 40 novih družinskih hiš in javne rekreacijske površine. V sosednjih Černelavcih opozarjajo, da je ob naselju potrebno urediti tudi novo pokopališče.

Znotraj Pušče danes ni več prostorskih možnosti za nove pozidave. Zato so v Mestni občini Murska Sobota s sprejemom odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu omogočili širitev naselja za dodatnih 1,9 hektarja površine na severni strani Pušče. Gre za njivske in travniške površine, kjer danes že stojijo tri hiše, po besedah romskega svetnika Darka Rudaša pa bi v prihodnosti lahko tam zgradili še 40 novih hiš. Kot pravi, je med prebivalci Pušče velik interes za gradnjo. Sam poziva občino, da pospeši vse postopke, tudi zaradi tega, da bi se lahko v zvezi s tem območjem, za katerega krajani želijo, da bi se imenovalo Nova Pušča, prijavljali na državne razpise. Pri tem Rudaš omenja primer v občini Novo mesto, ki je prav tako dobila razvojna sredstva za trimilijonski projekt ureditve romskega naselja Žabjak-Brezje.



Rudaš hkrati dodaja, da je vsako leto objavljen razpis ministrstva za gospodarstvo za razvoj osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih, kjer bi po njegovem mnenju lahko dobili sredstva za komunalno ureditev Nove Pušče. Preostali del naselja so v preteklih letih v celoti priključili na kanalizacijsko omrežje. Kot še pove Rudaš, bodo del območja novega naselja namenili tudi za javne površine, najverjetneje bo to otroško igrišče.
Omenjena zemljišča so bila sicer že leta 2014 z občinskim prostorskim načrtom iz kmetijskih spremenjena v stavbna, sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta pa bo sedaj omogočil gradnjo nove stanovanjske soseske. Na Pušči po uradnih podatkih živi okoli 500 ljudi, po neuradnih naj bi jih bilo 200 več.


Predsednik sosednje krajevne skupnosti Černelavci Miran Forjanič opozarja, da bo širitev naselja pomenila tudi več prebivalstva v prihodnosti, zato sam predlaga, da se ob naselju najde še ustrezna lokacija za novo pokopališče. Prebivalci Pušče in Černelavec si namreč delijo pokopališče v Černelavcih, ki je po besedah Forjaniča skoraj polno, zaradi česar poziva občino k reševanju tega vprašanja.

Pušča