vestnik

Nataši Matjašec Rošker nagrada Adelaide Ristori

Vestnik.si, STA, 13. 5. 2021
SNG Drama Maribor
Nataša Matjašec Rošker
Aktualno

Članica igralskega ansambla Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Nataša Matjašec Rošker je dobitnica nagrade Adelaide Ristori za najboljšo igralko festivala Mittelfest 2020 v Čedadu v Italiji. Nagrado za uprizoritev Immaculata ji bodo izročili avgusta, so sporočili iz gledališča.

Nagrado Adelaide Ristori, poimenovano po v Čedadu rojeni igralki iz 19. stoletja, od leta 1999 za zasluge pri promociji kulture in pomena žensk v družbi podeljuje združenje Soroptimist. Podelitev nagrade bo konec avgusta v času Mittelfesta 2021.

Nataša Matjašec Rošker se je s predstavo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament predstavila na lanskem festivalu Mittelfest, ki je v  gledališču Ristori v Čedadu gostovala 7. septembra. Z romanom Marijin testament iz leta 2012 je sodobni irski pisatelj Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji podelil lastni glas.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina.

Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list ob premieri leta 2016 zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev v SNG Maribor.

Nataša Matjašec Rošker, rojena v Murski Soboti, je študirala dramsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani pri profesorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču in diplomirala pri profesorjih Dušanu Jovanoviću in Štefaniji Drolc. Do leta 2007, ko je postala stalna članica ansambla Drame SNG Maribor, je kot samostojna ustvarjalka, samozaposlena na področju kulture, delovala v več poklicnih gledališčih in neodvisnih gledaliških skupinah. Nastopila je tudi v več celovečernih filmih in za svoje delo prejela več nagrad doma in v tujini.

gledališče nagrada
Kaj zdaj berejo drugi