vestnik

Nato krepi vzhodno krilo. Po podatkih Združenih narodov v vojni umrlo najmanj 726 civilistov

Vestnik, STA, 17. 3. 2022
Reuters
Razdejanje v Harkovu po zadnjem bombardiranju ruske vojske.
Aktualno

Ob vse hujših posledicah ruske invazije v Ukrajini se bodo danes nadaljevala diplomatska prizadevanja za ustavitev spopadov. O razmerah v Ukrajini in vzpostavitvi nove bojne skupine Nata na Slovaškem, v kateri bodo tudi slovenski vojaki, pa bosta danes v Bratislavi govorila obrambna ministra Slovenije in Slovaške Matej Tonin in Jaroslav Nad.

Zavezništvo naj bi na Slovaškem vzpostavilo dodatno bojno skupino, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov. Slovenija ocenjuje, da je trenutno sposobna zagotoviti do 200 pripadnikov Slovenske vojske, je v sredo po izrednem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju dejal Tonin. V minulih dneh se je sicer omenjalo, da bi lahko Slovenija zagotovila do sto vojakov.

mariupol, gledališče
Reuters
Vse, kar je ostalo od gledališča v Mariupolju, v katerem naj bi se nahajalo več sto civilistov.

Krepitev Natovega vzhodnega krila bo danes tudi tema obiska ameriškega obrabnega sekretarja Lloyda Austina na Slovaškem, v Berlinu pa naj bi o tem razpravljala nemški kancler Olaf Scholz in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kljub pogajanjem in zmernemu optimizmu ukrajinskih in ruskih pogajalcev, ki so v sredo nakazali možnost določenega napredka v pogajanjih, se ruska agresija in boji v Ukrajini nadaljujejo. Po podatkih ZN je doslej v napadih umrlo že najmanj 726 civilistov, med njimi 42 otrok in mladostnikov, a verjetno je žrtev še precej več. Iz Ukrajine je zbežalo že več kot tri milijone ljudi, samo v torek 90.000.

mariupol, gledališče
Telegram
Opustošeno gledališče v Mariupolju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes preko videopovezave nagovoril nemški parlament in po pričakovanjih pozval k pomoči v soočanju z rusko agresijo. V Kijevu pa naj bi se sicer danes končala policijska ura, ki so jo v torek razglasili zaradi stopnjevanja napadov ruskih sil na prestolnico z okoli 3,5 milijona prebivalci.

ukrajina vojna rusija
Kaj zdaj berejo drugi