vestnik

(VIDEO) Vasja Vrebac izdal prvi album

Tadeja Lepoša, 29. 8. 2018
Maja Škrbič
Vasja Vrebac na festivalu Delu čast in oblast 2018.
Aktualno

»Zakoj bi lago sebi, zakoj bi lago van?« se sprašuje dvajsetletnik iz Murske Sobote, ki že od nekdaj spremlja rapersko sceno, tako kot mnogo drugih otrok soboškega betona.

Vasja Vrebac je pred časom dokončal prvi 'resen projekt', in sicer »mixtape Siva slika, naslov je primeren, saj odraža samo vsebino albuma, ki je družbeno in politično kritična ter hkrati ponazarja moj pogled na svet okoli mene in nasploh življenje v Prekmurju,« začenja 20-letnik, ki material nabira že kar nekaj let, sedaj oktobra pa bo zbrano gradivo najverjetneje tudi izdal.

Otroci soboškega betona živijo to kulturo

Hiphop in rap Vasjo spremlja že od mladih nog, zato se je tudi odločil za takšen način izražanja: »od nekdaj spremljam sceno in poslušam to zvrst glasbe, tako kot mnogo drugih otrok soboškega betona, nekako smo se poistovetili s hiphop kulturo in jo na svojevrsten način še vedno živimo,« razmišlja in nadaljuje, da se je raperska scena v Sloveniji v zadnjih letih precej spremenila, saj živimo v trendu 'trapa in mumble rapa', ki predvsem poudarja ritem 'vibe' in pozablja na samo besedilo. Vasji takšen slog ne odgovarja


»Milo rečeno s takšnim načinom ustvarjanja se ne morem poistovetiti in ga niti ne nameravam ustvarjati, saj so moja največja kvaliteta pisanje besedil. Hkrati se je treba zavedati, da je ta stil trenutno pač priljubljen med poslušalci in je razumljivo, da zato večina artistov poseže po njem.«

A če to odmislimo, priznava, da je slovenska scena zelo produktivna in bogata »s pravimi umetniki, ki že leta ustvarjajo na nivoju. Hkrati pa živimo v času, kjer je poplava novih artistov z veliko potenciala, zato mislim, da se nam obeta svetla prihodnost.«##YOUTUBE-https://youtu.be/J_B63uJma2I##

Besedila črpa iz dogajanja okoli sebe

Navdih za besedilo črpa iz stvari in dogodkov, ki se dogajajo okoli njega. Sam meni, da besedil nikoli ne piše sreča oziroma dobra volja – kvečjemu je le obratno in takrat: "nastanejo najboljše stvari, saj v izražanju nimam meje in se teksti nekako pišejo kar sami," dodaja.

Te je črka R kdaj v preteklosti ustavila?


Ja, res je. Govorna napaka je tudi eden izmed razlogov, zakaj sem tako dolgo odlašal z izdajo prvega komada. Predvsem na začetku je imela velik vpliv name, zdaj ga ima vedno manj, saj jo poskušam čim bolj odmisliti.
Vasja se sicer zaveda, da bi mu repanje v zborni slovenščini prineslo bistveno več poslušalcev, ampak to enostavno ni on … »Kakorkoli nas malo ljudi razume ima prekmurščina svoj čar in kvaliteto. To je jezik, ki ga govorim celo življenje, zato se v njem tudi najlažje izražam. Prekmurje nosim v srcu in prav se mi zdi, da predstavljam kraj, kjer sem se rodil in pripomogel k temu, kar sem danes,« z mislijo zaključuje Vasja.
Vasja Vrebac rap raper raperska scena črka R prekmurje vasko
Kaj zdaj berejo drugi