vestnik

 Za ohranitev naravne reke Mure

Tina Recek, 22. 3. 2018
Primoz Piculin
Predaja podpisov peticije Resimo Muro.
Aktualno

Peticija za ohranitev Mure s 77.000 romala okoljski ministrici  

Na današnji svetovni dan voda so predstavniki nevladnih organizacij in lokalni prebivalci Pomurja ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen predali peticijo z več kot 77.000 podpisi proti gradnji hidroelektrarne Hrastje-Mota in za ohranitev naravne reke Mure.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.


f70d797954313806edc7fdba189b015d
Primoz Piculin
Predaja podpisov peticije Resimo Muro.


Peticijo so predali komisiji DZ za peticije,simbolično pa tudi že slovenskim veleposlaništvom na Hrvaškem in Madžarskem, v Avstriji jo bodo v naslednji dneh, saj naj bi bile naštete države z izgradnjo hidroelektrarn prizadete. Pismo o zbranih podpisih bodo poslali v vednost še ministrstvu za infrastrukturo in vladi.


Na srečanju z okoljsko ministrico so predstavili argumente, ki po njihovem mnenju dokazujejo, da bi že gradnja ene same elektrarne povzročila nepopravljivo škodo reki Muri. Koordinator kampanje Stojan Habjanič je poudaril, da jim ni vseeno za Muro in pričakujejo, da bo okoljsko ministrstvo vztrajalo pri transparentnosti in upoštevalo izsledke strokovnih študij. Iz okoljskega poročila namreč izhaja, da naj bi gradnja poslabšala ekološko in kemijsko stanje vode v reki Muri ter vplivala na nivo, dinamiko, količino in kakovost podzemnih voda na območju vodnih zajetij.


Kampanja traja že dve leti
Kampanja proti gradnji HE na Muri poteka že več kot dve leti. Nevladne organizacije opozarjajo, da je reka Mura zadnja nižinska slovenska reka brez hidroenergetskih jezov in zadnje zatočišče številnih vrst rib, saj v njej živi 51 avtohtonih vrst rib. Ob njej so tudi največji slovenski poplavni gozdovi, katerih pomen je viden ob poplavah v regiji, ko bi bila škoda brez naravnega zadrževanja vode v gozdovih in mokriščih ter na poplavnih ravnicah veliko večja.


Ministrica jim je po tem, ko jim je prisluhnila dejala, da energetski koncept ni vsebina okoljskega ministrstva, temveč ministrstva za infrastrukturo. Zato jim je namignila naj najdejo pravega izvajalca oziroma pravi resor, ki bo upošteval njihove argumente. "Vaša prizadevanja so potrebna nadaljnjih korakov. Pot do neizgradnje hidroelektrarne je zapletena, še bolj pa pot do njene izgradnje," je strnila svoje misli Majcenova.
Ob tej priložnosti so predstavniki nevladnih organizacij danes v Državnem svetu na ogled postavili še razstavo Prošnja za Muro, na kateri slovenski, avstrijski in hrvaški umetniki opozarjajo na perečo problematiko izčrpavanja reke Mure. "Reka Mura mora ostati svobodna in naša muza tudi v prihodnje," je sporočilaTatjana Mijatović, organizatorka razstave in borka za Muro.

rešimo muro 77. tisoč podpisov podpisi ministrica za okolje irena majcen