vestnik

Ne le predsednica državnega zbora, na novoletnem koncertu pri sosedih tudi soboški župan

Rok Šavel, 8. 1. 2023
Mestna občina Murska Sobota
Damjan Anželj in Brigita Perhavec na novoletnem koncertu v pobratenem madžarskem mestu Körmend.
Aktualno

Murskosoboški župan Damjan Anželj se je na povabilo tamkajšnjega župana udeležil novoletnega koncerta v pobratenem Kermendinu.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je na novoletni dan mudila na Dunaju na koncertu dunajskih filharmonikov, kar je dvignilo precej prahu zaradu uporabe vladnega letala Falcon, soboški župan Damjan Anželj pa se je ta vikend mudil na delovnem obisku na Madžarskem, kjer se je ravno tako udeležil novoletnega koncerta, čeprav ta ni potekal na novoletni dan.

Na družbenem omrežju Mestne občine Murska Sobota so namreč sporočili, da se je Anželj na povabilo župana pobratenega madžarskega mesta Körmend (Kermendin) Istvana Bebesa udeležil tradicionalnega novoletnega koncerta tamkajšnje pihalne godbe, z odličnim programom uspešnic filmske glasbe. Na koncertu je Anželja spremljala tudi Brigita Perhavec, mestna svetnica in direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, med povabljenimi udeleženci pa je bil tudi župan avstrijskega meta Fürstenfeld, s katerim je Körmend ravno tako pobraten, Franz Jost (ÖVP - Avstrijska ljudska stranka). Kot so zapisali v mestni občini, so prisotni župani sklenili, da nadgradijo čezmejno sodelovanje.


Listina o partnerstvu podpisana leta 2012

Murska Sobota je z madžarskim mestom Körmend, ki spada pod upravo Železne županije, katerega del je tudi Slovensko Porabje s slovensko manjšino, uradno pobratena od leta 2012, ko sta takratni župan Anton Štihec in Bebes po predhodnem sodelovanju pri čezmejnih projektih podpisala še listino o partnerstvu. Körmend, oddaljen dobrih 60 kilometrov, je po velikosti na ravni Murske Sobote in šteje okoli 12 tisoč prebivalcev. Najbolj znan je po gradu, ki je bil nekoč v lasti vplivne plemiške družine Battyany, katera si je svoj čas lastila tudi zemljišča v Prekmurju - med drugim tudi dvorec Rakičan in dvorec na Petanjcih. To madžarsko mesto je z železniško povezavo Murska Sobota - Körmend iz leta 1907 tudi del zgodovine pomurskih železnic. Kot je razvidno z javnih objav, se je pri županu Bebesu, članu vladajoče Fidesz Viktorja Orbana, ki je na čelu občine že od leta 2002, v preteklosti mudil tudi nekdanji soboški župan Aleksander Jevšek.

Murka Sobota je pobratena še s petimi drugimi partnerskimi mesti, in sicer z mesti: Ingolstadt (Nemčija), Paraćin (Srbija), Betlehem (ZDA), Podstrana (Hrvaška) in Turnov (Češka).

mestna-občina-murska-sobota kermendin körmend pobratena-mesta novoletni-koncert delovni-obisk damjan-anželj