vestnik

(FOTO) Na Gradu Negova odslej hologram Ivana Krambergerja. Katere novosti so še pripravili?

M. Ha., 2. 4. 2022
Maja Hajdinjak
Ivor Borko, Tatjana Kotnik Karba in Peter Tomaž Dobrila
Aktualno

Z novostmi pričakujejo povečanje prihodkov s strani turizma in večji obisk Gradu Negova ter regije na splošno

Na Gradu Negova so predstavili nove turistične produkte, ki so bili realizirani v okviru operacije Negovske zgodbe, s katero je Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona (Kultprotur) uspešno kandidiral na 5. javnem pozivu LAS Prlekija.
Prva novost je Mistični grajski izziv Negova. Gre za igrifikacijo z elementi escape rooma, ki obiskovalcem vseh generacij omogoča, da si grad ogledajo in ga spoznajo na zabaven in privlačen način. Poleg samega gradu spoznajo še mite, legende in zgodovinska dejstva ter se seznanijo z vsebinami, ki jih grad ponuja. Igra, ki je delno digitalizirana, je zasnovana v treh jezikih – slovenskem, nemškem in angleškem –, njen časovni okvir pa sta približno dve uri. Projekt je izvedlo podjetje Mini adventures.
Druga novost je hologram Ivana Krambergerja v izvedbi Kulturno izobraževalnega društva Kibla iz Maribora. Ravno letos mineva 30 let od njegove smrti. Hologram se nahaj v Krambergerjevi sobi v stolpu gradu, poleg njegove podobe pa slišimo tudi enega od njegovih znanih govorov, s katerim nas podoba nagovori.

grad-negova, negova, kultprotur
Maja Hajdinjak
Vasji Doberletu (levo) in Stojanu Kerblerju (drugi z desne) so ob odprtju njunih razstav podarili steklenico zlate radgonske penine.

Tretja novost pa je stalna razstava Dihanje zemlje – mofete in slatinski vrelci v izvedbi Dominika Vodnika z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani in Nine Rman iz Geološkega zavoda Slovenije, ki se nahaja v kletnih prostorih gradu. Mofete so izjemen naravni pojav stalnega izhajanja ogljikovega dioksida na površje. Pojavljajo se vzdolž t. i. Rabske prelomne cone od Lenarta do Radencev in Nuskove. Na širšem območju Slovenskih goric so jih zaznali osem, kar je po besedah avtorjev razstave glede na velikost območja veliko. Avtorja sta za obiskovalce pripravila tudi strokovno vodenje. 
Kot je povedala direktorica Kultprotura Tatjana Kotnik Karba, z novostmi pričakujejo povečanje prihodkov s strani turizma in večji obisk Gradu Negova ter regije na splošno.
Peter Tomaž Dobrila, predsednik Kulturno izobraževalnega društva Kibla, je predstavil še dosežke evropskega projekta Ruritage – dediščina za regeneracijo podeželja. V okviru tega so na gradu odprli stalno razstavo Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja z naslovom Ljudje. Razstava obsega 72 fotografij iz različnih fotografskih ciklov – Portreti s ptujskih ulic, Haložani, Koline in Tovarniška fotografija. Dobrila je predstavil tudi načrtovane prireditve. prva taka bo Negovanje – zeliščarski dan, ki se bo odvila 24. aprila. V maju sledi še Grajski dan, v juniju pa Festival ljubezni.

grad-negova, negova, kultprotur
Maja Hajdinjak
Ivo Borko

Na gradu vsako leto v okviru Fotogradu Negova, ki je eno od fotografskih središč Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, odpirajo tudi fotografske razstave mednarodno priznanih fotografov. Ivo Borko, predsednik Fotokluba Proportio divina Gornja Radgona, ki je že osem let eden od sokreatorjev programa Fotograda Negova, je odprl spomladanski cikel razstav. Do začetka junija si bo tako mogoče ogledati razstave Vasje Doberleta Zamrznjene podobe, turške fotografinje Reyhan Türk Izven časa in kitajskega fotografa Li Yushana Dediščina spomina na stepo. Po odprtju razstav sta Vasja Doberlet, ki je tudi pooblaščenec pri FZS za stike s FIAP, in Ivo Borko ljubiteljskemu fotografu Danielu Mauku, članu FK Murska Sobota in FK Proportio divina ter tudi našemu dolgoletnemu občasnemu dopisniku podelila razstavljalski naziv EFIAP.

2-DAM_4983.Ivo, Vasja, Dani-EFIAP
Osebni arhiv
Daniel Mauko je prejel razstavljalski naziv EFIAP.

DAM_4860
Dani Mauko
Na Gradu Negova so odprli stalno razstavo Stojana Kerblerja z naslovom Ljudje.

grad-negova, negova, kultprotur
Maja Hajdinjak
Letošnji spomladanski cikel – Fotograd Negova.

grad-negova novosti