vestnik

Negova: Oživljanje podeželja s kulturno dediščino

Vida Toš, 30. 3. 2019
Vida Toš
Grad Negova je postal središče podeželske dediščine v okviru evropskega projekta Ruritage.
Aktualno

Grad Negova je postal središče podeželske dediščine v okviru evropskega projekta Ruritage.

Po včerajšnji otvoritvi oziroma preselitvi spominske sobe dr. Antona Trstenjaka na negovski grad, kar je odprlo sezono dogajanj na gradu, so prav tam predstavili tudi povezavo evropskega projekta, poimenovano Ruritage, v katero se je vključil tudi Grad Negova in ki se trudi s kulturno dediščino oživljati podeželje. Gre za projekt, ki bo trajal do konca maja 2022 in v katerega je povezanih 38 partnerjev iz 18 držav, vzpostavili pa so 19 središč podeželske dediščine.



Tako bo tudi negovski grad odslej štiri leta eno od takih središč. Direktorica Zavoda Kultprotur iz Gornje Radgone, ki upravlja negovski grad, Tatjana Kotnik Karba je povedala, da bo eden od ciljev projekta oživiti Festival ljubezni, ki je nekoč na gradu – med leti 2010 in 2012 - že živel: »Letos bo Festival ljubezni še v manjšem obsegu, za prihodnje leto pa že imamo številne ideje za njegovo razširitev in popestritev.« V projektu bodo vzpostavili povezavo med raziskovalnimi inštituti, podjetji in nevladnimi organizacijami ter kulturnimi točkami. Iz Slovenije je partner Negovi v projektu tudi mariborska Kibla, oba od obeh partnerjev pa bosta iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, ki projekte Ruritage financira, prejela 173 tisoč evrov v štirih letih, času trajanja projekta.

4a027c1f3191c220bd604fd98f3fba1d
Vida Toš
Grad Negova je postal središče podeželske dediščine v okviru evropskega projekta Ruritage. Oživili bodo neko tukaj že prisoten Festival ljubezni.


Župan Gornje Radgone, Stanislav Rojko pa je ob otvoritvi središča podeželske dediščine na gradu povedal, da je vesel vsake vsebine v negovskem kulturnem spomeniku: »Grad naj bo čim bolj pol in čim bolj živ.«

fb35f0613318144b2ffd79336e0736bf
Vida Toš
Grad Negova je postal središče podeželske dediščine v okviru evropskega projekta Ruritage. Tiskovna konferenca ob predstavitvi.


Več o Rurutage in negovskem gradu kot središču podeželske dediščine pa v tiskani izdaji Vestnika.
Je pa dogajanje na negovskem gradu ves konec tedna pestro: danes, 30. marca, ob 14.00 bo pri gradu na Negovi odprtje kiparske razstave Leopolda Methansa Prikovani grajski duhovi, med 15.00 in 17.00 bo čas za grajske pravljice za otroke, istočasno pa se bo odvijal tudi umetniško-kulinarični performans Kabinet čudes.


Jutri, 31. marca, med 10.00 in 17.00 pa bo pri negovskem gradu Zeliščarski dan. Pripravili bodo tržnico zelišč, izmenjevalnico sadik in semen zelišč; odvijale se bodo predstavitve in delavnice za otroke in odrasle, predavala bo Miša Pušenjak, nastopila bo grajska gospoščina, obiskovalci si bodo lahko grad ogledali pod vodstvom, za otroke bo otroška predstava in še kaj. Več o vsem pa na našem portalu.

aab7dc63bb8776fc23521cad81670f4f
Vida Toš
Grad Negova je postal središče podeželske dediščine v okviru evropskega projekta Ruritage. Tiskovna konferenca ob predstavitvi.

negova grad dediščina podeželje
Kaj zdaj berejo drugi