vestnik

(Negovalni oddelek soboške bolnišnice) Časa za dokončanje je vse manj

Rok Šavel, Majda Horvat, 3. 9. 2022
Nataša Juhnov
Marjan Maček je pomočnik direktorja bolnišnice za poslovne zadeve. »Ponovno bo objavljen razpis, še prej pa moramo novelirati investicijski program. Postopek se bo s tem zavlekel za nadaljnje tri ali štiri mesece,« nam je povedal v odzivu na dogajanje.
Aktualno

Tudi po drugem razpisu ostali brez izvajalca del. Obstaja nevarnost, da projekta, ki se financira z evropskim denarjem, ne bo mogoče dokončati pravočasno.

V začetku avgusta je ministrstvo za zdravje predstavilo problematiko črpanja evropskih sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu. Danijel Bešič Loredan je povedal, da ne želijo iskati krivcev za slabo stanje na tem področju, ampak sile usmeriti v izvedljive projekte, ki morajo biti sorazmerno porazdeljeni. Kajti vsak nerealiziran milijon evrov pomeni škodo za slovenskega bolnika, je dejal. Projekti, ki se sofinancirajo z evropskimi sredstvi, morajo biti v večini primerov dokončani do konca naslednjega leta, zato na ministrstvu načrtujejo prerazporeditev sredstev za tiste, ki bodo do tega roka lahko dokončani.
Problematičen projekt z vidika časovne izvedljivosti je po mnenju ministrstva predvsem energetska sanacija stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za katero je predvidenih 50 milijonov evrov, med največjimi projekti, ki se prav tako financirajo s sredstvi iz mehanizma React-EU, pa je tudi ureditev negovalnega oddelka v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota. Projekt je že konec lanskega oktobra odobrila služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), njegova celotna vrednost pa ne sme presegati 10,7 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje ima zanj zagotovljenih 9,5 milijona evrov, od tega je šest milijonov evropskih sredstev. Bolnišnica sama bo za dobavo in montažo opreme ter drugo namenila dober milijon evrov, s tem da to ni predmet zdajšnjega razpisa.

Neuspešen tudi drugi razpis

Na prvi razpis za izbiro izvajalca, ki je potekal marca, je prispela le ena ponudba, in sicer podjetja Pomgrad s partnerjem Remontom iz Celja. Znašala je 10,7 milijona evrov z DDV. Ponudba je bila označena kot nedopustna, saj je, kot je navedeno v obrazložitvi, presegla višino zagotovljenih sredstev.

splošna-bolnišnica-ms, ambulante
Vanesa Jaušovec
Obstaja nevarnost, da projekta, ki se financira z evropskim denarjem, ne bo mogoče dokončati pravočasno

Maja je bil objavljen nov razpis, na katerega sta prispeli dve ponudbi. Znova se je prijavil Pomgrad z Remontom, s tem da sta tokrat ponudila nekoliko nižjo ceno, 10,3 milijona evrov z DDV. Drug ponudnik je bila družba Medicoengineering iz Trzina, ki je bila pripravljena naročilo izvesti za 9,6 milijona evrov z DDV, kar je dobrih 100 tisoč evrov več od zagotovljenih sredstev. Toda obe ponudbi sta bili zavrnjeni kot nedopustni zaradi preseganja zagotovljenih sredstev. Pri skupni ponudbi Pomgrada in Remonta je komisija tudi ugotovila, da ne izpolnjujeta vseh razpisnih pogojev, kajti nobeden ni vpisan v register dejavnosti na področju medicinskih pripomočkov, ki ga vodi javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Za izvedbo še čas, pravijo v SVRK

Ali je zaradi zapletov pri iskanju izvajalcev ogrožen projekt v soboški bolnišnici? V SVRK, ki jo vodi minister Aleksander Jevšek, pravijo, da je glede na to, da je končni datum črpanja sredstev 31. december 2023, v tem trenutku še nemogoče oceniti, ali se lahko zgodi, da sredstva ne bodo v celoti počrpana. »Pri projektu ureditve negovalnega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota gre za projekt, ki je posledica izrednih razmer ob epidemiji, zato sta bili tudi njegova priprava in potrditev dokaj pozni. Kljub temu je za izvedbo še več kot leto dni časa in zato uspešnosti izvedbe projekta še ne moremo ocenjevati,« pojasnjujejo v vladni službi.

Nov razpis, znova tri ali štiri mesece zamika

Čeprav minister Danijel Bešič Loredan opozarja na slabo stanje na področju črpanja evropskih sredstev za zdravstvene projekte in poudarja, da za to ne želijo iskati krivcev, je del krivde za neuspešno iskanje izvajalca del v murskosoboški negovalni bolnišnici vendarle pri ministrstvu.

369b2f41dcd429cc46935bd4e64ef749
Aleš Cipot
Maja je bil objavljen nov razpis, na katerega sta prispeli dve ponudbi.

Marjan Maček, pomočnik direktorja bolnišnice za poslovne zadeve, je bil kljub zavrnitvi obeh ponudb v drugem razpisu sprva še prepričan, da je bil drugi razpis opredeljen kot fazni postopek. To bi pomenilo, da se bo izbira izvajalca izvedla s konkurenčnim postopkom s pogajanji. Kmalu zatem pa je po poizvedovanju na ministrstvu izvedel, da so se zadeve povsem obrnile na glavo. »Ponovno bo objavljen razpis, še prej pa moramo novelirati investicijski program. Postopek se bo s tem zavlekel za nadaljnje tri ali štiri mesece,« nam je povedal v odzivu na dogajanje.

Prav tako je s takšno odločitvijo padel v vodo dogovor, pri katerem je sodeloval tudi Maček, da bo država, če bo najugodnejša ponudba tudi v drugo presegla zagotovljena sredstva, projektu namenila dodatna sredstva v višini največ 20 odstotkov ocenjene vrednosti celotnega projekta. Dopustno preseganje zajema skupaj tako izvedbo gradbenih del kot nakup opreme. Zadnja najugodnejša ponudba na razpisu za gradnjo je bila v okviru dogovorjenih dodatnih sredstev.

Kdaj predvidoma bo objavljen nov razpis? To vprašanje smo zastavili zdravstvenemu ministrstvu, prav tako smo vprašali, ali je zdaj ta opredeljen kot fazni postopek z možnostjo pogajanja s ponudniki, vendar odgovorov še nismo prejeli. 

sbms negovalni-oddelek