vestnik

Nekaj novih cest letos tudi v Pomurju

Timotej Milanov, 29. 4. 2019
Nataša Juhnov
V središču Tišine bo po novem krožišče.
Aktualno

Na Razkrižju želijo, da država poleg ceste obnovi še mejni prehod na Gibini.

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo seznam projektov, povezanih z gradnjo in obnovo cestne infrastrukture v Sloveniji v letu 2019, med katerimi poudarjajo tudi nekaj projektov v Pomurju. Tako so januarja končali dela pri gradnji nadomestnega mostu čez Veliko Krko pri Krplivniku. Dela, katerih vrednost je bila okoli 1,3 milijona evrov, je izvajala družba IPI iz Rogaške Slatine. Župan Občine Hodoš Ludvik Orban pojasnjuje, da so želeli zgraditi še manjšo brv na poti, kjer so tako imenovani graničarski pohodi. Objavili so že tudi razpis za izvedbo investicijske dokumentacije in dobili ponudbo za 5000 evrov, a so od namere odstopili, saj bi bila po besedah župana investicija previsoka. Veliko gradbišče je tudi v tišinski občini, kjer poteka rekonstrukcija ceste med Petanjci in Tišino. Gre za 3,3 milijona evrov vreden projekt, ki naj bi ga po besedah župana Franca Horvata končali do konca avgusta, dela izvaja družba GMW iz Turjanec. Trenutno izvajajo arheološka izkopavanja v središču vasi pri občinski stavbi, kjer bo v prihodnosti krožišče. Prav tako na 3,3 milijona evrov je ocenjena rekonstrukcija ceste med Veliko Polano in Gomilico, ki jo izvaja družba Pomgrad in bo prav tako končana letos.


Termalna kolesarska pot nastaja

Gradijo se tudi kolesarske steze, in sicer v okviru tako imenovane termalne poti. Župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar pojasnjuje, da gre za dolgoročni projekt, na koncu bo 55-kilometrska termalna pot speljana od mejnega prehoda v Gederovcih skozi Mursko Soboto, Moravske Toplice in Dobrovnik do Lendave in mejnega prehoda Redics. Že lani so končali gradnjo 1,89 kilometra dolge kolesarske poti od Dobrovnika do Strehovec, dela so znašala 672 tisoč evrov. Letos pa bo končana še gradnja 2,5 kilometra dolge kolesarske poti med Bogojino in Strehovci. Vrednost projekta je 944 tisoč evrov, dela izvaja družba Pomgrad. V dolgoročnem načrtu občine med drugim ostaja ureditev ceste, kolesarske poti in pločnikov med Dobrovnikom in Bukovniškim jezerom.

Za letos načrtovanih kar nekaj javnih naročil

Pri ministrstvu posebej omenjajo še nekaj aktualnih javnih naročil. Za Pomurje najdemo sanacijo plazu na cesti med Lemerjem in Gradom v Radovcih, most čez Bodonski potok v Puževcih, rekonstrukcijo mostu čez inundacijo v Ljutomeru in investicijo v Moravskih Toplicah. Na moravskotopliški občini pojasnjujejo, da poteka novelacija projektne dokumentacije za ureditev križišča na začetku naselja Moravske Toplice. Načelno so dogovorjeni tudi za rekonstrukcijo ceste skozi Sebeborce, ki pa je odvisna od pravočasnega dokončanja gradnje enostranskega pločnika v Sebeborcih, to je do konca avgusta. Načrtovana je tudi izvedba javnega naročila za obnovo ceste med Razkrižjem in mejnim prehodom na Gibini. Župan Razkrižja Stanko Ivanušič pravi, da so hvaležni za novo cesto, hkrati pa so razočarani, da ni prišlo do usklajenega delovanja med ministrstvoma za infrastrukturo in javno upravo, da bi obnovili še mejni prehod. »Gre za edini mejni prehod, ki je še vedno tak kot leta 1991, vsi drugi so že bili obnovljeni. Mi sicer načeloma nismo za mejne prehode, ampak smo nasprotno za življenje brez mej, vendar nam mejni prehod v taki obliki ne more biti v ponos, zato bi bilo lepo, da bi ga obnovili,« pravi Ivanušič.
Majda Horvat
Letos bo končana tudi obnova ceste med Gomilico in Veliko Polano. 
ministrstvo za infrastrukturo cesta infrastruktura