vestnik

Nekateri domovi za starejše prepovedujejo in odsvetujejo obiske, drugi so jih omejili na eno zdravo osebo

Vestnik.si, 18. 1. 2022
Nataša Juhnov
V Domu Janka Škrabana v Beltincih obiske stanovalcev zaradi trenutne epidemiološke situacije odsvetujejo.
Aktualno

V domovih za starejše po Sloveniji je bilo po podatkih covid sledilnika v drugem tednu januarja 348 okužb s koronavirusom. Koliko primerov v zavodih beležijo zdaj, ni znano, se pa nekateri domovi odločajo za preventivne ukrepe, s katerimi želijo preprečiti vnos okužb in njihovo širjenje.

V Domu starejših Ljutomer so zaradi zaostrenih epidemioloških razmer do 25. januarja podaljšali ukrep ustavitve obiskov stanovalcev. "Predvidoma od torka, 25. januarja bo po predhodni najavi možen obisk naenkrat le ene zdrave osebe na stanovalca, ki izpolnjuje pogoje PCT," so zapisali in dodali, da so sedaj obiski možni le v nujnih primerih. Tako za nujne obiske kot za obiske v naslednjem tednu se je treba vnaprej najaviti, sicer pa lahko svojci informacije o stanovalcih dobite preko telefona, prav tako lahko izrazite željo po videoklicu. 

Stanovalci do nadaljnjega ne smejo odhajati domov oziroma obiskovati sorodnike. Iz DSO Ljutomer pa še sporočajo, da se ob vsakem vstopu v dom preverja pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

V Domu starejših Lendava so obiski že nekaj dni omejeni na eno zdravo osebo na uporabnika, obiskovalec pa mora izpolnjevati pogoj PCT, uporabljati kirurško ali FFP2 masko, si razkuževati roke. "Cenjene obiskovalce naprošamo, da nam pomagajo pri obvladovanju okužb z odgovornim upoštevanjem priporočil za preprečevanje tveganja prenosa virusa," so zapisali in dodali, da lahko varen in odgovoren pristop pripomore k boljšemu počutju in varnosti stanovalcev. 

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
V Domu starejših Ljutomer so zaradi zaostrenih epidemioloških razmer do 25. januarja podaljšali ukrep ustavitve obiskov stanovalcev.

V Domu Janka Škrabana v Beltincih obiske stanovalcev zaradi trenutne epidemiološke situacije odsvetujejo. Na spletni strani so še zapisali, da morajo sicer vse osebe, starejše od 15 let, ki vstopajo v dom, izpolnjevati pogoj PCT. Smo pa že včeraj poročali, da v domu iščejo prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati pri negi in oskrbi stanovalcev. "Koronavirus je še vedno prisoten med nami in posledično se je zmanjšalo tudi število potrebnega osebja znotraj doma za starejše," pojasnjujejo. 

domovi-za-starejše ukrepi prepoved-obiskov