vestnik

Nekdanja blagovnica v Lendavi bo postala kulturni center 

Majda Horvat, 13. 4. 2018
Majda Horvat
Lendavska občina je z namenom obnove stare blagovnice objavila prvi javni razpis. fotografija majda horvat
Aktualno

V občinskem proračunu letos za obnovo stare blagovnice in njeno preureditev v kulturni center dober milijon evrov.

Lendavska občina je v sklopu priprav na kandidaturo za evropsko prestolnico kulture (EPK) decembra 2016 kupila nekdanjo blagovnico v starem mestnem jedru Lendave, zdaj pa se je iztekel razpis za izbiro izvajalca, ki bo pripravil idejni projekt, projekt za obnovo in dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Knjižnica v njej bo, glasbena šola pa ne

Zapuščeni objekt je občina kupila z namenom, da v njem uredi sedež mednarodnega kulturnega centra, kot je bilo rečeno v času nakupa, pa naj bi se občina s projektom potegovala tudi za nacionalna in evropska razvojna sredstva. Višina kupnine je namreč glede na stanje objekta in potrebna vlaganja v obnovo vzbujala pri nekaterih številne pomisleke.


Opuščena stavba je bila v večjem delu v lasti družbe Finimo Jožeta Gomboca, kletni prostori v velikosti 781 kvadratnih metrov pa so bili Mercatorjevi. Kupnina je znašala po pogodbi, ki so jo podpisali 1. decembra, 795 tisoč evrov, občina pa je za ta namen najela 800 tisoč evrov posojila z odplačilno dobo deset let. Občinska uprava je takrat tudi napovedovala, da bosta priprava načrtov in obnova objekta stekli že v letu 2017, vendar je bil razpis za pripravo dokumentacije objavljen šele 29. marca.


Razpisna dokumentacija tudi razkriva, da želi občina v objektu urediti kulturno-promocijsko središče s sodobno knjižnico in mediateko, prostore za spremljevalno galerijsko in gostinsko dejavnost ter prostore za potrebe projekta EPK. Izdelovalec projektne dokumentacije bo tako moral upoštevati željo naročnika, da bo prostor dobil zunanji oddelek knjižnice s čitalnico ter digitalnimi vsebinami, oddelek za revije in časopise ter prodajalno. Prav tako bodo v objektu kongresna dvorana za okoli 200 ljudi, prostori za vsebine, povezane z EPK, prostori za romski center in pisarne za upravo.


351457c8e471b11b1dfcb60934d575b0
Majda Horvat
Blagovnica v Lendavi.

Stavba obsega tri etaže, klet v velikosti 980 kvadratnih metrov, pritličje v velikosti 1.112 kvadratnih metrov, prav toliko pa je veliko tudi nadstropje. Skupaj torej 3.205 kvadratnih metrov. Po navodilu občine bo dokumentacija morala biti pripravljena tako, da bo približno tisoč kvadratnih metrov ali tretjina vseh površin namenjenih potrebam knjižnice, tretjina multimedijskim vsebinam in tretjina za skupne prostore ter druge dopolnilne vsebine. Po prvotnih načrtih naj bi se v prenovljeni objekt vselila tudi glasbena šola, a po novem to ni več predvideno.

Za preureditev dober milijon evrov

V sklopu projekta se bo urejala tudi ploščad s stopniščem, ki povezuje Glavno ulico s Trgom Györgya Zale pred kulturnim domom in območje ob Spodnji ulici. Območje ob Glavni ulici bodo urejali v sklopu urejanja Cerkvenega trga, oba projekta pa se bosta morala smiselno povezovati.
Lendavska občina je za projekt ureditve mednarodnega kulturnega centra v letošnjem proračunu zagotovila dober milijon evrov ter za pripravo načrtov ter dokumentacije še dodatnih 45 tisoč evrov. Kdo bo pripravljal dokumente, še ni znano, sta pa bili za ureditev blagovnice že izdelani idejna zasnova in maketa po zamisli podjetja Arhitektura iz Ljubljane. To podjetje Petra in Aleša Gabrijelčiča je že sodelovalo pri pripravi programa investicijskih vlaganj v okviru lokalnega programa za kulturo in kandidaturo EPK, in sicer za del arhitekture, medtem ko je mariborsko podjetje Lineal pripravljalo zasnovo prometne ureditve, vodja projekta pa je bil Samo Peter Medved.
lendava blagovnica
Kaj zdaj berejo drugi