vestnik

Nekdanji soboški podjetnik priznal krivdo

A. B., 7. 10. 2020
Vestnik.si
Okrožno sodišče v Kopru je v svoji prvi sodbi ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper. Foto Vestnik.si
Aktualno

Robert Graj domnevno izdajal napihnjene račune ali račune za storitve, ki so bile že plačane

Na ponovljenem sojenju nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Robertu Časarju v zadevi Beltinci se je zgodil preobrat. Soobtoženi Robert Graj, nekdanji soboški podjetnik, ki se je ukvarjal z geodetskimi storitvami, je koprskemu sodišču predložil dogovor o priznanju krivde, ki ga je sklenil s tožilstvom v začetku septembra. Sodišče ga je nato zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja obsodilo na enotno kazen dveh let zapora, ki jo bo lahko odslužil z delom v družbeno korist, je poročala Slovenska tiskovna agencija.


Plačati bo moral še 9600 evrov denarne kazni. Matej Štros, sodnik koprskega okrožnega sodišča, je ob tem ugodil premoženjskopravnemu zahtevku Luke Koper, s katerim ta od Graja ter soobtoženih terja slabih 650.000 evrov, oprostil pa ga je plačila stroškov postopka. Graj je dejanje obžaloval in zatrdil, da je sporazum o priznanju krivde izraz njegove proste volje.
Robert Časar je na ponovljenem sojenju svoj dosedanji zagovor dopolnil z medijskimi članki, ki da pričajo o tem, da tako vlada kot aktualno vodstvo koprskega pristanišča razmišljata o oživitvi projekta logističnega centra v Beltincih, kar naj bi govorilo v prid njegovim potezam kot predsednika uprave Luke Koper.

5d36415bfe33b00f9d40f9c4d68b2057
Tomaz Primožič/fpa
Na ponovljenem sojenju nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Robertu Časarju v zadevi Beltinci se je zgodil preobrat.

Prvič tri leta zapora ob koncih tedna


Na prvem sojenju junija 2018 je Graj zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja dobil enotno triletno zaporno kazen z možnostjo, da jo odsluži z zaporom ob koncih tedna. Časar je bil prvič zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti in tri mesece zapora, nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko pa na dve leti zapora.
Časar, Pučko, Graj in že obsojeni Jožef Hozjan, ki je krivdo priznal na predobravnavnem naroku pred prvim sojenjem, naj bi se dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval previsoke cene svojih storitev, v Luki pa da ne bodo preverjali opravljenih del. Graj je domnevno izdajal napihnjene račune ali račune za storitve, ki so že bile plačane oziroma niso bile izvedene. Pučko je nato račune likvidiral in brez preverjanja odobril izplačilo, je izhajalo iz obtožbe.
Okrožno sodišče v Kopru je v svoji prvi sodbi ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper.
Obtoženi so si na opisani način pridobili protipravno premoženjsko korist v višini dobrih 237.000 evrov, je prvič ugotovilo sodišče. S pranjem denarja pa naj bi vpleteni poskušali prikriti izvor tako pridobljenega denarja. Zaradi zadnjega kaznivega dejanja je bil na pogojno kazen obsojen še en nekdanji soboški podjetnik Jožef Pavlinjek. Koprsko višje sodišče je nato septembra lani razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča v omenjeni zadevi.

robert-časar luka-koper