vestnik

Nekoč uspešna drevesnica zdaj goščava. Jo bodo res rešili novinci v tem poslu? 

Majda Horvat, 12. 4. 2018
Majda Horvat
Propadajoč objekt nekoč zelo uspešne drevesnice.
Aktualno

Tišinska drevesnica ima novega najemnika. Znani krog štajerskih podjetnikov se namreč loteva še drevesničarstva. Oživljanje dejavnosti naj bi trajalo nekaj let, in sicer na treh lokacijah.

Tišinska drevesnica s stoletno tradicijo, ki je junija 2015 v sklopu podjetja Semesadike Mengeš končala v stečaju, ima od marca novega lastnika oziroma najemnika. To je podjetje De-Ne Investicije, posredovanje in zastopništvo, iz Sobetinec pri Markovcih. Ime podjetja je nepoznano, bolj znana pa so imena lastnikov. Poslovni naslov podjetja je Sobetinci 43, torej na naslovu Bioplinarne Vargazon, lastništvo v podjetju De-Ne Investicije pa sta si vsak do polovice razdelila ustanovitelja podjetja Darja Milošič in Bojan Brus.


Obe imeni smo že srečali, in sicer pri nakupu hotela pri Mali Nedelji. Spomnimo, da ga je v stečajnem postopku podjetja Damor kupilo za 570 tisoč evrov podjetje Gea Nova, v tem podjetju pa so trije družbeniki, ob Milošičevi in Brusu še Marjan Bračko. Tudi njegovo ime je povezano s številnimi odmevnimi posli na območju Maribora, Ptuja in Gornje Radgone.

Tri drevesnice skupaj 50 hektarjev

Brus nam je povedal, da načrtov za tišinsko drevesnico ne pozna, zanje pa naj bi vedel Miran Milošič. Ta je potem dejal, da bo drevesničarstvo na Tišini ostalo, ker pa se tu pet let ni nič delalo, bo za oživitev dejavnosti potreben sistematski pristop. Pregledali in preverili bodo zdravje sadik, torej si pridobili fitopatološko mnenje, vse zdrave sadike bodo ohranili in jih namenili pogozdovanju, preostale pa bodo, tako Milošič, odstranili. Po poročilih stečajne upraviteljice Anje Jandrok so sadike v slabem stanju in jih bodo morali večino odstraniti. Naredili bodo tudi analizo tal ter glede na potrebe trga pripravili nov zasaditveni načrt. To pa pomeni, da bodo novovzgojene sadike pridobili čez pet let.


Oživljanje dejavnosti bo po Milošičevih besedah trajalo nekaj let, vodili pa jo bodo skupaj na treh lokacijah. Ob drevesnici na Tišini, ki se razprostira na 10,6 hektarja zemljišč v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter še na okoli šestih hektarjih lastnih zemljišč, je podjetje De-Ne Investicije kot pravni naslednik stečajnega dolžnika Semesadike Mengeš prevzelo v najem še 5,4 hektarja v Markovcih. Tretja lokacija, kjer že tudi opravljajo drevesničarstvo, pa je, tako Milošič, murskosoboška Vrtnarija. »Skupaj imamo tako 50 hektarjev površin,« je še poudaril ter napovedal, da bodo drevesničarstvu vrnili sloves, kot ga je imelo v času Jugoslavije.

07e025036ff44b06cca6cd32233e7729
Majda Horvat
Koliko mladih dreves bodo morali zmleti?

Podjetje brez prihodkov

Kot rečeno, je ena od drevesnic murskosoboška Vrtnarija oziroma nazadnje podjetje Vrtnarija Sum Sobota. Njena zemljišča je skupaj z zalogami v stečajnem postopku junija lani kupila finančna družba Brod na Muri, za celotno premoženje pa je odštela 147 tisoč evrov.
Podjetje De-Ne Investicije je leta 2016 ustvarilo 14 tisoč evrov prihodkov od prodaje, stroški pa so bili v glavnem stroški dela. Leto prej podjetje prihodkov še ni imelo. Podjetje De-Ne Investicije je premoženje stečajnega dolžnika Semesadike prevzelo v pravni obliki univerzalni pravni naslednik stečajnega dolžnika, s prevzemom celotnega premoženja v svežnju pa je pridobilo nekaj nepremičnin, vsa drevesa in sadike na Tišini in v Markovcih ter tudi zakupno pogodbo, ki jo je imel stečajni dolžnik sklenjeno s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov. Za vse to je bilo treba odšteti 70 tisoč evrov.

Namesto rešitev videli ovire

Ko je podjetje Semesadike pred stečajem ostalo zaradi neizplačanih plač brez delavcev ter je z oglasi iskalo partnerja pri poslu, je Majda Cipot iz Rankovec, ki je tišinsko drevesnico vodila trideset let, razmišljala o vrnitvi, toda pogoji za partnerstvo zanjo niso bili sprejemljivi. Tudi sama je hodila na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ter iskala informacije o najemu zemljišč, na katerih bi s svojo ekipo nadaljevala drevesničarstvo, vendar so jo tam odslovili, ker da najemna pogodba še vedno velja. Tako so ji dejali, kljub temu da najemnik že nekaj časa ni poravnaval svojih obveznosti do sklada.
Majda Horvat
Drevesnica je postala goščava.
drevesnica Tišina