vestnik

Nepravilnosti v Komunali Radgona 

Marina Vrbnjak, 27. 4. 2018
Marina Vrbnjak
Svetniki so z dnevnega reda umaknili tri točke in dodali novo.
Aktualno

Gornjeradgonski občinski svetniki so na seji me drugim obravnaval končno poročilo o izvedbi izrednega nadzora porabe proračunskih sredstev ter zakonitosti finančnega poslovanja javnega podjetja Komunala Radgona, katerega ustanoviteljica in edina lastnica je Občina Gornja Radgona.

Nadzor sta izvedli Marija Flegar (nosilka nadzora) in Marta Njivar. Iz poročila med drugim izhaja, da je v okviru preverjanja pravilnosti izvedbe postopkov javnega naročanja blaga, storitev in gradenj ter izvrševanja pogodbenih določil nadzorni odbor (NO) pri pregledu treh kandidatov, ki so se prijavili na razpis javnega naročila storitve prevzema in odvoza grezničnih gošč in blata iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav kapacitete do 50 PE ter strojnega čiščenja kanalizacije na območju Občine Gornja Radgona za obdobje 2017–2019 ugotovil, da izbrano podjetje AGJ, d. o. o., iz Lenarta ne izpolnjuje pogojev in bi moralo biti izločeno že pri pregledu pogojev za prijavo na javni razpis oziroma se sploh ne bi smelo prijaviti.



Pri nadzoru so ugotovili, da so reference izbranega ponudnika sporne, nanje pa so se s pripombami obrnili tudi nekateri občani, ki so prosili za odpravo napake na kanalizacijskem sistemu, a se je izkazalo, da nov izvajalec iz Lenarta lahko napako odpravi šele naslednji dan, podizvajalec pa je 223 kilometrov zunaj Gornje Radgone. Prav tako je Komunala Radgona pri pripravi razpisne dokumentacije angažirala zunanje svetovalce (za kar je bila odgovorna strokovna komisija) in tako neupravičeno porabila javna sredstva, za kar lahko pričakuje odškodninsko tožbo. Komunala Radgona se je sicer odzvala z pojasnilom, da so ugotovitve nadzornega odbora nepravilne in da je izbrani ponudnik v celoti izpolnjeval pogoje.

e692a904a8f025b296b747ea54f5a621
Bernarda B. Peček
Otvoritev čistilne naprave v Gornji Radgoni (z leve): Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona, Irena Majcen, ministrica za okolje, Zlatko Erlih, direktor Komunale Gornja Radgona.


Opozorili so jih tudi, da kot podjetje nimajo pravilnika o plačah, po besedah predstavnikov Komunale Radgona se bodo priprave pravilnika, v katerem bodo opredeljeni natančnejši kriteriji za določitev osebne uspešnosti in drugih dodatkov k plači, lotili, ko bo znana nova sistematizacija delovnih mest, saj se predvidevajo nove zaposlitve v okviru upravljanja vodovodnega sistema kraka C. NO jih je opozoril, da je pravilnik o plačah nujen za zakonito poslovanje javnega podjetja.
NO jim v poročilu očita tudi, da javna naročila izvajajo s pomočjo zunanjih institucij, čeprav so izobraževali svoje zaposlene za uspešno izvajanje postopkov javnih naročil. S tega vidika je bila Komunala Radgona neracionalna in ni sledila priporočilom NO glede vzpostavitve notranjega sistema naročanja. Komunala Radgona je na te očitke odvrnila, da je vsa večja naročila zanje izvedla družba JHP, saj zaradi zahtevnosti postopkov niso bili v stanju strokovno izpeljati.

komunalno podjetje gornja radgona GORNJA RADGONA zlatko erlih