vestnik

Nepremičninski trg je oživel

Timotej Milanov, 22. 3. 2018
Timotej Milanov
Janja Markoja ožitvitev nepremičninskega trga pripisuje večjemu optimizmu v državi.
Aktualno

Državni zbor je sprejel nov zakon o nepremičninskem posredovanju - V Pomurju največ povpraševanja po starejših hišah na Goričkem in po vikendih v okolici Lendave  

Državni zbor RS je sprejel novelo zakona o nepremičninskem posredovanju, ki, kot sporočajo z ministrstva za okolje in prostor (MOP), predstavlja nov pravni okvir za delovanje nepremičninskih družb. Razlogi za sprejem novega zakona so bili, kot pojasnjujejo na MOP, v še vedno nezadostni stopnji varovanja interesa potrošnikov in pomanjkljivi pravni varnosti potrošnikov in nepremičninskih družb. Pri tem bo omejitev plačila za posredovanje ostala omejena v višini štirih odstotkov od vrednosti nepremičnine, ki je predmet posredovanja, torej enaka kot doslej. Zakon poleg sprememb pri pridobivanju dovoljenja za nepremičninsko posredovanje med drugim na novo ureja tudi ekskluzivno pogodbo, s katero se bo naročnik zavezal, da za isto nepremičnino ne bo sklepal posredniških pogodb z drugimi posredniki. Po novem bo morala nepremičninska družba pred sklenitvijo pogodbe preveriti tudi pravno in dejansko stanje nepremičnine ter naročnika pisno opozoriti na morebitne pravne oziroma stvarne napake nepremičnine.


ad1692738f1b4c32fbebf05168992848
Arhiv Vestnika
Manjše hiše na Goričkem ostajajo prva izbira kupcev iz ostalih delov Slovenije.

Tudi v Pomurju živahno

Medtem je po letih zatišja oživel nepremičninski trg v državi, kar se pozna tudi pri povpraševanju po nepremičninah v regiji. Temu pritrjuje tudi Janja Markoja iz nepremičninske agencije Halo dom: »Trg je postal zelo živahen, kar je postalo očitno že oktobra lansko leto.« Sama razloge vidi predvsem v večjem optimizmu v državi. »V Sloveniji smo nehali uporabljati besedo recesija in začeli govoriti o gospodarski rasti. Pred tem so bili vsi v nekakšnem krču, čeprav so še vedno imeli službe in ni bilo bistvenih sprememb.« Kot pravi, je še vedno največ povpraševanja po nepremičninah na Goričkem, po katerih največ povprašujejo ljudje iz osrednje Slovenije, Kranja in Primorske, ki tam iščejo predvsem manjše hiše. Na drugi strani potencialni kupci iz Velenja in Koroške največkrat povprašujejo po bivalnih vikendih na vinorodnem gričevju v okolici Lendave. »Večinoma gre za ljudi, ki odhajajo v pokoj, ki ga želijo v miru preživeti v krajinskem parku, saj pravijo, da imajo dovolj mest, gneče in stresa,« pove Markojeva, ki dodaja, da gre večinoma za starejše pare, ki imajo še od pet do sedem let do pokoja in že razmišljajo o življenju po upokojitvi. »Drugi razlog so korenine, vendar se ne vračajo otroci, temveč največkrat vnuki, ki prihajajo zaradi nostalgije, tudi s celotnimi družinami.« Samski kupci največkrat iščejo stanovanja in apartmaje v turističnih krajih, kot so Moravske Toplice, Radenci in Banovci.



Na lokalnem trgu ostaja še vedno v ospredju povpraševanje po hišah v okolici Murske Sobote in zazidljivih zemljiščih v samem mestu. Na področju prodaje stanovanj so na trgu v Murski Soboti v zadnjem času prisotna predvsem nova stanovanja različnih investitorjev, kakršna so tudi stanovanja v vila blokih Vrbišče, ki jih je zgradil Imo-Real v sodelovanju s Pomgradom. Ta so po večletni odsotnosti stanovanjske gradnje v mestu zaradi sodobnih arhitekturnih rešitev in nizkih vzdrževalnih stroškov pritegnila veliko pozornost potencialnih kupcev in se prodajajo hitreje, kot je investitor pričakoval ob zaključku gradnje.

Več v novem Vestniku

Nataša Juhnov
Nova stanovanja v vila blokih Vrbišče so pritegnila veliko pozornost potencialnih kupcev. 
nepremičnine