vestnik

Direktorica NPU-ja ovadila soboškega župana zaradi izjav v televizijski oddaji

Andrej Bedek, 28. 5. 2021
policija.si
Petra Grah Lazar je direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada.
Aktualno

Aleksander Jevšek se je v četrtek zagovarjal na Policijski upravi Murska Sobota in zanikal, da bi z nastopom v oddaji Preverjeno storil kaznivo dejanje oziroma da je razžalil direktorico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petro Grah Lazar.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je 13. aprila letos sodeloval v prispevku v oddaji Preverjeno na Pop TV , ki je govoril o razmerah v slovenski policiji. Med drugim je izjavil: »Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj, oseba, ki nima ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti. Poleg tega pa je ta oseba povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje. V nobeni sodobni evropski državi se to ne bi smelo zgoditi.« Spomnimo. Preden se je podal v politiko, je Jevšek v policiji služboval več kot 30 let, med drugim je bil direktor policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana ter od februarja 2007 do upokojitve januarja 2011 direktor Uprave kriminalistične policije.

d207c64359890458bd7ca1dc59977207
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek je župan Mestne občine Murska Sobota.

Aleksander Jevšek je za Vestnik.si potrdil, da je na murskosoboški PU podal svoj zagovor, v katerem je povedal, da ni storil nobenega kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime Petre Grah Lazar. Izpostavil je, da se je oddaja Preverjeno nanašala na splošno na kadrovanje in premeščanje v policiji v zadnjem obdobju. »Nisem imel namena kogarkoli žaliti, ampak samo prikazati realno stanje kadrovanja v policiji. Zagovarjal sem stališče, da mora biti policija avtonomna in neodvisna od politike. Zasledoval sem javni interes. Po mojem prepričanju morajo osebe, ki so se našle v prispevku, že zaradi svoje funkcije sprejemati višjo kritiko. Kot izhaja iz prispevka, tudi nisem imenoval Petre Grah Lazar z imenom in priimkom, je nisem komentiral kot fizično osebo, ampak kot funkcijo v policiji,« se je med drugim zagovarjal Jevšek. Glede njene povezanosti z nekaterimi ljudmi, ki jih preiskuje NPU, pa se je Jevšek v zagovoru skliceval na medijske objave o tem in dejal, da je zasledoval javni interes.

aleksander-jevšek petra-grah-lazar policija župan murska-sobota