vestnik

Na območju med Ljutomerom in Ormožem škoda od 80- do 100-odstotna

Vestnik, 31. 8. 2020
Tjaša Kos
Posledice neurja na Pavlovskem Vrhu
Aktualno

Nedeljsko neurje v Pomurju je po podatkih Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota prizadelo predvsem območja na desnem bregu Mure. Kot pojasnjuje direktor KGZ Franc Režonja, je bilo najbolj na udaru območje med Ljutomerom in Ormožem, kjer je ponekod škoda po prvih ocenah od 80- do 100-odstotna.

Prizadeti so predvsem trajni nasadi, sadovnjaki in vinogradi, predvsem zadnji so utrpeli veliko škodo. Ker gre za trajne nasade, so prve ocene škode relativne, saj se bodo prave posledice neurja pokazale čez daljše časovno obdobje, pravi Režonja. Na poljih, kjer so letošnjo žetev že opravili, bi lahko po besedah Režonje prišlo do škode pri strniščnih posevkih, ki jih je zalila voda, zaradi česar bodo na tistih mestih težave z vzniki rastlin, vendar poudarja, da je to še težko ocenjevati, saj se je setev šele začela.

neurja, vinogradništvo
Tjaša Kos
Posledice neurja na Pavlovskem Vrhu

»Ene gorice so skoraj v celoti uničene,« posledice neurja opisuje Mitja Kos iz Vinogradništva Kos, v katerem za potrebe pridelave vrhunskega vina skrbijo za 4,5 hektarjev vinogradov na območju Pavlovskega Vrha. Kot pojasnjuje, je v enem od njihovih vinogradov v Libanji, ki obsega okoli dva hektarja, škoda po prvih ocenah 100-odstotna, medtem ko je neurje drugemu zemljišču prizaneslo. Še večjo škodo so po njegovih besedah doživeli sosedje, ki jim je neurje poleg nasadov poškodovalo tudi nepremičnine.
neurja kmetijstvo