vestnik

Nevarne gramoznice: Veselje se hitro sprevrže v tragedijo

ABE, 1. 8. 2018
Saso Bizjak
Osvežitev v vročih poletnih dneh je več kot prijetna, a ne smemo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe, še posebej na divjih kopališčih. 
Aktualno

Divje vode so lahko vir zabave, sprostitve in rekreacije, obenem pa so zelo nevarne. 

Začel se je avgust, tradicionalno najbolj dopustniški mesec, obenem je Slovenijo zajel prvi letošnji vročinski val v tem poletju.Pred vročino pa največkrat iščemo osvežitev v vodi. Osvežitev v vročih poletnih dneh je več kot prijetna, a ne smemo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe. Upoštevajte jih, lahko vam rešijo življenje. Ljudje za ohladitev namreč izkoristijo skoraj vsak košček vode. Ne kopajo se le v urejenih kopališčih, temveč tudi v nevarnih rekah in gramoznicah. Prav v pokrajini ob reki Muri je ogromno gramoznic, ki so privlačne za piknike in zabave, a se veselje, ki ga daje voda, hitro lahko sprevrže v tragedijo.

O pravilih za varno kopanje in obnašanje ob vodi je na voljo ogromno nasvetov. Strnimo le nekaj najnujnejših. Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni, telo se mora namreč postopno privaditi na temperaturo vode. Ne puščajte otrok brez varstva pri obali in bazenih, saj otroci ne poznajo nevarnosti. Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, prav tako se izogibajte alkoholnim pijačam. Ne plavajte sami na daljše razdalje, saj tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost. Vzvalovljena voda in tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale.


Suzana Rauš, tiskovna predstavnica pomurske policije, je opozorila na nekaj pravil, ki se jih je treba držati, ko se ljudje odpravimo v vodo. Sogovornica je poudarila, da se kopalci na črnih ali divjih kopališčih, v gramoznicah, jezerih in rekah, kopajo na lastno odgovornost, saj ta kopališča nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev in so lahko nevarna zaradi različnih višin vode in vodnih vrtincev. »Zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, so izredno nevarne. Poleg tega jih nihče ne nadzira, voda pa je lahko ponekod globoka do 15 metrov,« je povedala Suzana Rauš. Tudi potapljači svarijo pred gramoznicami.Marko Šajnovič iz Gornje Radgone je načelnik Podvodne reševalne službe (PRS), ki je posebna organizacija znotraj Slovenske potapljaške zveze (SPZ). Ena od nalog PRS je prav opozarjanje, da moramo biti še najbolj pozorni pri kopanju v gramoznicah. »V gramoznicah je temperatura vode varljiva. Če je na površju še toplo, je v globini temperatura nižja. Nevarnost skrivajo tudi različne ovire, kot so piloti, skale in odpadki,« je iz izkušenj povedal Šajnovič.


7af54a33847dae165b920f949a646395
Sašo Bizjak
Tovrstne vodne površine so v zadnjih letih vse bolj obremenjene tudi z raftarji, padalci, maratonci in drugimi rekreativci.

Tovrstne vodne površine so v zadnjih letih vse bolj obremenjene tudi z raftarji, padalci, maratonci in drugimi rekreativci, ki jih je uradna govorka tukajšnje policije pozvala, naj uporabljajo rešilne jopiče. »Rešilni jopič na vodi je kakor varnosti pas v avtu,« pa je jasen potapljač Šajnovič.V zadnjih treh letih sicer na urejenih in neurejenih kopališčih v Pomurju nihče ni izgubil življenja. V bazenih je od leta 2005 do danes umrl en človek, na preostalih vodnih površinah, kot so potoki, reke in gramoznice, pa sedem.

gramoznice potapljači kopanje policija