vestnik

Nevarne kleti: Strupeni plin kot nevidni morilec 

ABE, 21. 9. 2018
Igor Napast
Alkoholno vretje v vinskih kleteh lahko skriva pasti. Slika je simbolična. 
Aktualno

Vretje mošta in kuhanje sokov je prijetno in veselo opravilo, vendar tudi nevarno. 

Zgodile so se tragične zgodbe, ki so skalile radost med pridelavo mošta in kuhanjem sokov. Prav pretekli petek jev Murskih Črncih v kleti zaradi sproščanja plinov pri alkoholnem vrenju oseba padla v nezavest. Gasilci PGD Murska Sobota so s pomočjo dihalnih aparatov rešili onemoglo osebo in nudili pomoč reševalcem. Policija zato vsem, ki se ukvarjajo s predelavo izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih prostorih, kot so vinske kleti, svetuje še posebno previdnost. Možne so povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov.

V hoji v slabo prezračene kleti je obenem dobro imeti ob sebi prižgano svečo – če ta ugasne, je to znak, da tam ni kisika.


Pri vrenju mošta namreč nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat gibanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Policija prav tako svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelce za kuhanje, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami. V hoji v slabo prezračene kleti je obenem dobro imeti ob sebi prižgano svečo – če ta ugasne, je to znak, da tam ni kisika.
Ogljikov dioksid nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju. Ob normalnih pogojih je plin brez barve in brez vonja, rahlo kislega okusa. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Zadržuje se v kletnih prostorih in je smrtonosen že v zelo majhnih količinah. Pri blažji zastrupitvi se počutimo slabše, občutimo pa glavobole, utrujenost in nemoč. Pri težji zastrupitvi se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti in srčnega ritma ter težave z dihanjem.

95b6829a22af113025aa1e0a57f910e1
Igor Napast
Tudi pri predelavi grozdja je treba biti previden.


Če pride do zastrupitve z nevarnimi plini, je treba zastrupljenega čim prej spraviti iz kletnih prostorov. Poskrbeti pa je treba tudi za lastno varnost. Takoj je treba odpreti vsa vrata in okna, narediti prepih in s tem omogočiti dostop kisika v prostor, so še sporočili s policije.

klet vino policija alkohol