vestnik

Nezakoniti prehodi meje: Romun po avtocesti tihotapil Azijce 

Vestnik.si, 8. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Policisti na avtocestnem počivališču Pince oprezajo tudi za ilegalnimi prehodi meje. 
Aktualno

Na avtocestnem počivališču Pince je bilo prijetih deset tujcev, ki so na nedovoljen način vstopili v Slovenijo, prav tako je bil prijet tujec, ki jim je pri tem pomagal, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Da je Pomurje še vedno na zemljevidu tihotapcev, ki begunce iz držav, predvsem Srbije in Hrvaške, kjer so ti ostali po strožjem nadzoru na balkanski migracijski poti in uvedbi mejne kontrole v Avstriji, spravljajo v njihovo ciljno državo v zahodni Evropi, kaže včerajšnji primner, ko so v Pincah izsledili deset tujcev, ki so na nedovoljen način prišli v našo državo.

Europol ocenjuje, da je v celotni regiji Zahodnega Balkana vključno z Grčijo »migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi«.


Dejan Bagari s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) je povedal, da so uslužbenci Finančne uprave na avtocestnem počivališču v Pincah med kontrolo vozila 21-letnega Romuna izsledili deset tujcev. Policisti so ugotovili, da je Romun v Slovenijo nezakonito prepeljal pet Indijcev, tri Irance in dva Pakistanca. Romunski državljan je bil pridržan in bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku.

75a8c199f0b2fcc5c145439779083259
Andrej Petelinšek
Na počivališču Pince so v torek policisti prijeli deset tujcev.


Nelegalni prehodi meje so sicer po podatkih PU Murska Sobota v običajnih okvirih in ne kličejo po dodatnih ukrepih.Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da z okrepljenim nadzorom na meji in poostrenimi ukrepi v notranjosti porast ilegalnih prehodov obvladujejo. Če bi se ti še intenzivirali, bodo vpoklicali v pomoč pomožne policiste.


Po podatkih Europola se je odprla nova migracijska pot iz Grčije prek Albanije, Črne gore ali Srbije ter Bosne in Hercegovine (BiH) na Hrvaško, nato pa v Slovenijo. Za zdaj se begunci in migranti v največjem številu zbirajo v mestih v BiH, preden se skušajo prebiti čez mejo na Hrvaško in v Slovenijo. Europol ocenjuje, da je v celotni regiji Zahodnega Balkana vključno z Grčijo »migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi«.

Nataša Juhnov
Ilegalni prehodi meje se dogajajo predvsem na južni meji v okolici Razkrižja. 
policija begunci meja nadzor
Kaj zdaj berejo drugi