vestnik

Erjavec ni zbral dovolj glasov, sedaj se bo posvetil konsolidaciji stranke DeSUS

Vestnik, STA, 15. 2. 2021
Bobo
Janša in Erjavec.
Aktualno

Poslanci v državnem zboru so odločali o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi Janeza Janše. Kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu na tajnem glasovanju ni uspelo zbrati dovolj glasov.

Po skoraj enajsturni razpravi so poslanke in poslanci sporočili izid tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici.

Erjavca je podprlo 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Prvak DeSUS Karl Erjavec obžaluje, da je njegovo kandidaturo za predsednika vlade na glasovanju o nezaupnici vladi Janeza Janše podprlo le 40 poslancev. Pričakoval je boljši izid, saj je bilo pod prvim predlogom nezaupnice 42 podpisov. Po seji je ugotavljal, da čas še ni dozorel za spremembe. Zdaj se bo posvetil konsolidaciji DeSUS, napoveduje.

janez jansa dz
DZ/Matija Sušnik
Janez Janša v DZ

Konstruktivno nezaupnico s predlogom za izvolitev predsednika DeSUS Erjavca za mandatarja je predlagalo enajst poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB. Predlagatelji nezaupnice so vladi očitali veliko zadolževanje in sporne kadrovske menjave v ključnih ustanovah, neuspešno obvladovanje širjenja okužb v domovih za starejše, kritični pa so bili tudi do ukrepov področju mladih, izobraževanja in športa. Predstavniki koalicije so predlagateljem med drugim očitali nekonstruktivno držo in pomanjkanje vsebinskega programa. Odločanje o nezaupnici Janševi vladi je bilo drugo odločanje o konstruktivni nezaupnici od konstituiranja prvega DZ. Državni zbor je na tak način 27. februarja 2013 za novo predsednico vlade izvolil Alenko Bratušek, s čimer je bil razrešen dotedanji predsednik vlade. Tudi tedaj je bil to Janez Janša.

nezaupnica janez-janša karl-erjavec glasovanje izredna-seja
Kaj zdaj berejo drugi