vestnik

Ni bil kratek, je bil pa sladek

Vida Toš, 13. 3. 2018
Ana Celec
V povprečju vsako leto pohod prehodi okoli 200 ljudi, lani jih je tako bilo nekoliko manj, letos pa kar 250.
Aktualno

Okrog mednarodnega praznika žensk se vsako leto – letos je bilo petnajstič – pohodniki odpravijo na pohod po Sladki poti. Letos so bili pri organizaciji glavni Medičarstvo Celec, Prostovoljno gasilsko društvo Ratkovci in sirarna Gorički raj, pomagajo pa jim tudi Goričko drüjštvo za lepše vütro, Krajinski park Goričko ter Gostišče pri Rudiju.

Medičarstvo je resda prevzel njen sin, a je Jožica Celec, ki pri organizaciji pohoda sodeluje od začetka, še vedno ena glavnih figur pohoda, ji pa – kot poudarja Jožica – pomaga vsa družina.


e16ccd1868df97d80b9610631d3bd856
Ana Celec
Gonilo organizacije pohoda je že od začetka Jožica Celec. Pod njo je njen sin, prevzemnik obrti Damjan Celec.


Jožica Celec: "Pred petnajstimi leti smo začeli kot projekt Razvojne agencije Sinergija za združevanje turističnih ponudnikov tega dela Goričkega in smo bili tak mikro turistični grozd. Vanj smo se povezali naše medičarstvo, Časarjev muzejski mlin v Berkovcih, čebelar Kozic in gostinec Ratnik, ki je deloval v vinogradniškem centru. Zdaj ogromno – popolnoma prostovoljno seveda – naredijo domači gasilci, sirarna se nam je priključila pred leti, pa brez Rudija (Svetca, op. p.) seveda ne gre.«

30bf307d419a13aa9dd39083fefc5fd9
Ana Celec
Nasmejani obrazi in sonce so obetali res dober dan.


Poleg organizatorjev se je vsa ta leta nekoliko spreminjala tudi trasa, tako so recimo včasih prehodili dobrih deset, zdaj pa celo trinajst kilometrov. »Letos smo šli tretjič po isti poti, a že razmišljam, da bomo drugo leto – če bomo seveda vztrajali pri organizaciji – šli spet drugod. Samo zato, da nam ne postane dolgčas (smeh).«

9bb6e43e921f6d664c8bbe6f409553b7
Ana Celec
Tudi kratkohlačnice in kratkohlačniki so zmogli za njih kar dolg pohod.

Dolgčas pa je seveda daleč od tega, kot bi omenjeni pohod po Sladki poti – katero koli leto – opisali. Kar po svoje potrjuje tudi število pohodnikov; v povprečju jih je okoli 200, lani jih je bilo malo manj, letos pa kar 250.

Pohod po Sladki poti Medičarstvo Celec