vestnik

(Izpoved Prekmurca v karanteni) "Ko pridem domov, bom najprej močno objel mamo"

T. L., 1. 4. 2020
Osebni arhiv
Otok Fuerteventura je afriški obali najbližji in takoj za otokom Tenerife drugi največji kanarski otok.
Aktualno

Prekmurec Luka Kopunovič je po vrnitvi iz enega izmed žarišč novega virusa, Španije, pristal v 14-dnevni karanteni v postojnskem hotelu Epic. Z njim smo se pogovarjali o življenju na Kanarskih otokih, evakuacijskem letu in vsakdanu v strogi izolaciji.

Triindvajsetletnik iz Dankovec je od lanskega decembra užival na otoku Fuerteventura, kjer je v zameno za delo v hostlu imel zagotovljeno hrano in prenočišče. »Za goste sem pripravljal zajtrke, jih sprejemal na recepciji in čistil sobe. Prosti čas pa sem preživel med valovi. Surfanje je namreč moja strast, to je eden izmed razlogov za potovanje po Portugalski in začasno selitev na Kanarske otoke,« začne Luka.

luka-kopunovič, karantena, kanarski-otoki
Osebni arhiv
Dva dni po njegovem odhodu so zaprli otoško letališče.

V Corraleju bi ostal do 16. aprila, a mu je načrte prekrižala epidemija, ki je turistično mesto popolnoma ohromila. »Stanje se je iz dneva v dan slabšalo, gibanje je postalo strogo omejeno, denarne globe za kršitelje pa enormne, predvidoma od šesto do tri tisoč evrov,« razloži. Po dveh tednih samoizolacije je španska vlada sprejela odlok o zaprtju turističnih objektov. »Takrat smo vedeli, da se zaposleni moramo karseda hitro vrniti v svojo domovino. Še dobro, da sem že pred tem stopil v stik s slovenskim predstavništvom v Madridu, ki mi je bilo v veliko pomoč,« opiše svojo odločitev za evakuacijski let. 

večerja, luka-kopunovič, karantena
Osebni arhiv
Luka za svojo psihično in fizično kondicijo skrbi na različne načine.

Iz Madrida v hotelsko karanteno

Luka je ujel enega izmed zadnjih letov pred zaprtjem otoškega letališča. »Imel sem srečo, saj so ga čez dva dni zaprli. Zdi se mi, da nas je na letališču bilo največ petdeset, na letalu za Madrid pa trideset,« se spominja. Od tam se je skupaj z 39 Slovenci in nekaj Hrvati, Madžari ter Avstrijci s posebnim državnim letom vrnil v Slovenijo. Kot pravi, so jih s konzularne službe prek elektronske pošte in mobilnih telefonov sproti obveščali o potrebnih informacijah. V primeru nejasnosti pa so potnikom bili uslužbenci na voljo tudi prek telefona. »Vsi smo na letalu dobili zaščitne rokavice in maske, vse je bilo res dobro organizirano. Let je bil miren in dokaj hiter,« še pove. Takoj po prihodu na brniško letališče so skupino namestili v dva vojaška avtobusa, tako da nista bila polna, in jih odpeljali v hotel Epic v Postojno. Tam so jih pričakali predstavniki civilne zaščite in Rdečega križa, ki so evidenco prispelih uskladili s seznamom zunanjega ministrstva, nato pa jih posamično spuščali v hotel. »V sobah smo nastanjeni sami, izjeme so pari. Dobili smo še navodila, kako bo potekalo življenje v 14-dnevni karanteni. Ta je povzročila nekaj nejevolje pri ostalih, nekaterim se je zdela preveč in predvsem odveč,« doda Luka.

luka-kopunovič, karantena, kanarski-otoki
Osebni arhiv
Pogled z njegove hotelske sobe.

»Na Kanarskih otokih sem preživel skoraj štiri mesece, stanje je zadnje dni postajalo vse bolj resno. Turistični otok je postal prazen in pust, gibanje pa omejeno. Dovoljeni so le nujni izhodi do lekarn, trgovin z življenjskimi potrebščinami, bolnišnic in letališč, vse ostalo je prepovedano in kaznivo. Izhode pa nadzoruje policija, vojska in civilna zaščita s patruljiranjem po ulicah. Sicer na Fuerteventuri ni bilo veliko okužb, a smo vse bolj postajali nervozni in napeti, vse manj je bilo letalskih povezav z otoka. A na koncu se je vse dobro izteklo, vsi smo se srečno vrnili v svoje domovine, na otoku so ostali le domačini.«

Trudijo se za naše udobje

Prav tako so pristojni v ta namen najeli varnostnika, ki skrbi, da nihče ne vstopi ali zapusti sobe in hotela. »Odideš lahko le v nujnem primeru, če se ti poslabša zdravstveno stanje in moraš v bolnišnico. Za hrano je dobro poskrbljeno, osebje nam trikrat dnevno dostavi pred vrata obroke, ki so okusni in raznoliki. Prav tako nam priskrbijo osnovne potrebščine, če jih naročimo. Osebje se res zelo trudi in skrbi, da je naše življenje tu čim bolj udobno in dostojno,« opiše 23-letnik. Kljub drugačnim informacijam v Sloveniji jih v Španiji na koronavirus ni testiral nihče, so jih pa po prihodu v hotel. »V nedeljo so nam odvzeli brise, v ponedeljek smo dobili rezultate, moj je bil negativen. Sem pa iz medijev izvedel, da se je pri dvema pokazala vsebnost virusa. Testiranje bodo ponovili pred odhodom domov,« še doda Luka.

večerja, luka-kopunovič, karantena
Luka Kopunovič
Fotografija večerje. Obroki so okusni in raznoliki, pravi Luka.

 Piše dnevnik, bere knjige, meditira

 Čeprav je trenutno prikovan med štiri stene, poskuša slediti dnevni rutini. »Vstajam ob isti uri, zajtrkujem, kosim in večerjam ob isti uri … Ker smo vsi v isti situaciji, imamo veliko časa, tako se s prijatelji, družino in znanci več pogovarjam in to mi zapolni lep del dneva. Ob tem pišem dnevnik, gledam filme, rešujem križanke, berem knjige, telovadim. Sproščam se z jogo in meditacijo, res skušam ostati v dobri fizični in psihični formi,« opiše. Luka komaj čaka, da se vrne domov k družini. »Najprej bom močno objel mamo, po tem raziskal okolico hiše in skuhal obilno kosilo,« navdušeno zaključi.

luka-kopunovič karantena evakuacija kanarski-otoki