vestnik

Ni le koronavirus

Majda Horvat, 25. 4. 2020
Profimedia
Bojazen, da izvajalci nenujnih reševalnih prevozov zaradi upoštevanja varovalnih ukrepov ne bodo mogli prepeljati vseh bolnikov, se vsaj v Pomurju ni uresničila. Foto Profimedia
Aktualno

Bojazen, da zaradi epidemije ostanejo brez nenujnih reševalnih prevozov, se ni uresničila

Ni le koronavirus. Še vedno so tudi druge bolezni, ki so za življenje posameznika veliko usodnejše. Med temi je gotovo prebolevanje raka. Že tako je hudo, pravijo, zaradi epidemije pa še veliko težje. Skrbi za ozdravitev se je zdaj pridružila še bojazen pred okužbo s koronavirusom.
Velika večina obolelih za rakom je v času zdravljenja doma, kar ugodno vpliva na njihovo počutje, toda zato morajo pogosto odhajati v specializirane zdravstvene ustanove na kemoterapijo ali obsevanje, pa tudi na kontrole. Zapuščanje doma ali varnega okolja ob oslabljenem imunskem sistemu je zdaj povezano s tveganjem okužbe, še najbolj potovanje z drugimi bolniki v skupnem vozilu prevoznika, ki opravlja nenujne reševalne prevoze.
Opozorilo, da je hkrati v avtomobilu več bolnikov


Vlada je 18. marca sprejela odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije, z njim pa je prekinila opravljanje vseh nenujnih zdravstvenih storitev, tudi nenujnih reševalnih prevozov, razen prevozov bolnikov na dializo in z nje ter onkoloških bolnikov. Toda Onkološki inštitut Ljubljana je 24. marca pisal ministrstvu za zdravje, da nekateri izvajalci nenujnih reševalnih prevozov še vedno z istim vozilom pripeljejo in odpeljejo več bolnikov hkrati. Ministrstvo je takoj pozvalo izvajalce nenujnih in sanitetnih prevozov, naj dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe in naj reševalne prevoze posebno ranljivih skupin bolnikov zagotovijo tako, da peljejo vsakega pacienta posebej.
Še isti dan sprememba
A še isti dan je glede na odziv izvajalcev nenujnih reševalnih prevozov ministrstvo zahtevo omililo. Nekateri prevozniki so se namreč odzvali z ugotovitvijo, da zaradi individualnega prevoza storitve ne bodo mogli zagotoviti vsem, ki jo potrebujejo. Ministrstvo za zdravje je nato pozvalo ustanove, kjer se zdravijo onkološki bolniki, naj bolnike naročajo na preglede v samo najnujnejših primerih oziroma razmislijo o možnosti, da bi v času prejemanja terapije bolnike sprejeli na zdravljenje v bolnišnico.


Prevoznike pa je pozvalo, naj pri prevažanju ranljivih skupin upoštevajo stroge ukrepe za preprečevanje okužb. Bolnike morajo povprašati po počutju in tudi zdravju družinskih članov, jim izmeriti telesno temperaturo, razkužiti roke ter drugo. Če ni suma okužbe, se bolnik po napotkih ministrstva obravnava kot neokužen, ob najmanjšem sumu pa ne sme vstopiti v reševalno vozilo.
A bojazen, da izvajalci nenujnih reševalnih prevozov zaradi upoštevanja varovalnih ukrepov ne bodo mogli prepeljati vseh bolnikov, se vsaj v Pomurju ni uresničila.
Nihče ni prikrajšan


Nobeden od tistih, ki potrebujejo nenujni prevoz z reševalnim vozilom, zanj ni prikrajšan, ugotavljajo v murskosoboškem zdravstvenem domu, res pa je, da so si nekateri onkološki bolniki zaradi epidemije zagotovili lasten prevoz. V Murski Soboti z večjim vozilom, v katerem so prej vozili po tri bolnike, peljejo največ dva, ki sedita dovolj odmaknjeno drug od drugega, imata pa tudi zaščitno masko in rokavice. Enake ukrepe upoštevajo tudi pri prevozih bolnikov na dializo. Še posebej so pozorni pri bolnikih, ki so šibkega zdravja, te prevažajo posamično.
Največ dva
Podobno ravnajo tudi v Ljutomeru. Po dva bolnika naenkrat peljejo le, če lahko sedita in sta tudi sicer boljšega zdravja, vse druge pa prevažajo posamično. Gornjeradgonska reševalna služba ima trenutno le enega bolnika, ki potrebuje prevoz do Ljubljane, zaradi zmanjšanega števila reševalnih prevozov na splošno pa lahko zagotovijo nenujne prevoze vsem bolnikom, ki to storitev potrebujejo. Tudi pri njih najbolj ogroženim zagotovijo individualni prevoz. Priporočila ministrstva glede prevozov spoštujejo tudi v lendavskem zdravstvenem domu.

zdravje Vestnik