vestnik

NIJZ doslej prejel tri prijave neželenih učinkov cepljenja, še nekaj dni se pričakuje dvig števila okužb

Vestnik, 6. 1. 2021
Jure Zauneker
NIJZ je doslej prejel tri prijave neželenih učinkov cepljenja.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je uvodoma povedal, da so včeraj tudi na Hrvaškem potrdili škotski sev koronavirusa. Je močno prisoten, saj naj bi ga bilo kar za 30- odstotkov. Slovenski inštitut za mikrobiologijo je že opravil analize, s katerimi je ugotavljal, ali je kateri od sevov, v preteklih dneh se je govorilo o britanskem sevu, prisoten tudi v Sloveniji. Analize zaenkrat kažejo, da seva v Sloveniji ni. Nuška Čakš Jager je pojasnila, da izsledki kažejo, da je nalezljivost novih sevov višja, ni pa dokazov o tem, da bi povzročali hujši potek bolezni. 

Namestnica predstojnica Centra za nalezljive bolezni v NIJZ je pojasnila, da regijska epidemiološka situacija ni bistveno spremenjena. Nekaj regij je sicer izboljšalo svojo pozicijo, v drugih pa je incidenca nekoliko višja. 

Ankete NIJZ pa kažejo, da se nakazuje dvig števila primerov zaradi zasebnih druženj, kar je po besedah govornice odraz praznikov. Čakš Jagrova še pravi, da je vzpon okužb pričakovati še vsaj nekaj dni. NIJZ zaenkrat nima dodatnih priporočil oziroma ukrepov, splošni ukrepi bi morali biti dovolj za zajezitev okužb, če bi jih vsi upoštevali. 

Marta Grgič Vitek je povedala, da je Slovenija doslej prejela 33.150 odmerkov cepiva proti koronavirusu. Trenutno se izvaja cepljenje pri zdravstvenih delavcih.

Dodala je še, da so do sedaj prejeli tri prijave neželenih učinkov cepljenje. Prvi je smrtni primer, o katerem smo že poročali, strokovna komisija pa bo pri tem podala oceno o vzročni povezanosti. Drugi neželen učinek je bil urtikarija. Oseba je po tem dobila antihistaminik in nekje v 15 minutah je bil neželen učinek razrešen. Tretji primer pa se je pojavil pri gospe, ki je nekaj ur po cepljenju poročala o bolečini v nadlahti, naslednje jutro pa so se pojavili še glavobol, driska in bruhanje. To je izzvenelo v dveh dneh, gospa pa sedaj nima težav, tako Grgič Vitkova. 

Marta Grgič Vitek_osebni arhiv
Osebni arhiv
Marta Grgič Vitek

Jelko Kacin pa je dejal še, da se Slovenija deli na urbano in na podeželsko Slovenijo. V slednji naj bi se maske nosile dosti manj kot v urbanih predelih, kar naj bi po njegovem mnenju potrjevalo tudi število okužb. Prav zasebna druženja pa naj bi bila najpogostejši vir prenosa okužb. Vladni govorec je omenil martinovanja, druženje po zidanicah, koline...

koronavirus slovenija novinarska-konferenca jelko-kacin