vestnik

NIJZ s posodobljenimi podatki o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah

STA, 14. 4. 2021
Vestnik.si
Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev v občini Murska Sobota je trajala povprečno 15,9 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni.
Aktualno

NIJZ je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Tudi v letošnji objavi so pri posameznih kazalnikih vidne velike razlike med občinami, na ravni države nekateri kazalniki kažejo na izboljšanje zdravja, drugi na poslabšanje. Gre pa za podatke o stanju v obdobju pred pandemijo covida-19.

Kot so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapisali v današnjem sporočilu za javnost, na ravni države v primerjavi z lanskoletno objavo opažajo izboljšanje kazalnikov zdravja na več področjih.


Že tretje leto zapored opažajo manjše število bolnišničnih obravnav zaradi klopnega meningoencefalitisa, triletni trend zmanjševanja pa je viden tudi v številu primerov astme pri otrocih in mladostnikih. Manjše število prebivalcev je prejelo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in zdravila proti strjevanju krvi. Še naprej se zmanjšuje stopnja novo odkritih rakov debelega črevesa in danke v nasprotju z drugimi vrstami raka, kjer stopnje novo odkritih rakov še vedno naraščajo.

Izpostavljajo stalno zmanjševanje prezgodnje umrljivosti na račun srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Že šesto leto zapored pa opažajo tudi postopno zmanjšanje števila samomorov. V primerjavi z objavo iz leta 2016 se je po njihovih navedbah umrljivost zaradi samomora zmanjšala v 118 občinah. Hkrati so v šestletnem obdobju zabeležili zmanjšanje števila izdanih receptov za duševne težave v 198 od 212 občin.

Zdravstveno stanje in umrljivost v občini Murska Sobota

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 15,9 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen prav tako.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 4,4 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,3 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.

Delež uporabnikov pomoči na domu je bil nižji od slovenskega povprečja.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 10 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

Kako je v drugih občinah preverite  TUKAJ



Podatki v letošnji objavi prav tako kažejo, da se je nekoliko zmanjšalo število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu, rahlo zmanjšanje pa je opazno tudi v številu prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. Po podatkih iz obdobja pred epidemijo in uvedbo ukrepov za njeno obvladovanje so še zelo vzpodbudne tudi vrednosti kazalnika prekomerne prehranjenosti otrok, saj se je njegova vrednost izboljšala v 127 slovenskih občinah.


Po drugi strani pa so pri nekaterih kazalnikih na ravni Slovenije zaznali poslabšanje. V primerjavi z lanskoletno objavo se je v 157 občinah povečal delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni. Prav tako se je povečalo število srčnih kapi in zlomov kolka pri prebivalcih, starejših od 65 let, ter število novih primerov raka, ki ne vključuje nemelanomskih kožnih rakov. V šestih letih sicer opažajo vedno večjo udeležbo v presejalnih programih za odkrivanje raka.

Že šesto leto zapored se v Sloveniji tudi nadaljuje trend naraščanja bolniške odsotnosti, ki se je v primerjavi z letom 2016 povečala v kar 204 slovenskih občinah in se v povprečju zvišala s 13,7 na 17,7 dni nezmožnosti za delo na zaposlenega prebivalca. Izrazito je poraslo število prejemnikov pomoči na domu. V primerjavi z letom 2020 so se vrednosti kazalnika povečale v kar 192 občinah, kar kaže tako na povečanje potreb kot na boljšo organizacijo pomoči na domu, so še zapisali na NIJZ.

nijz občina zdravje
Kaj zdaj berejo drugi