vestnik

(NIŽJI DDV) Računi bodo manjši, a za katere energente?

R.Š., 28. 7. 2022
STA
Po besedah finančnega ministra bodo od ukrepa imeli koristi vsi, najbolj pa gospodinjstva.
Aktualno

Vlada je na četrtkovi seji, kot že napovedano, sprejela predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov.

Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade sporočil, da na vladi predlagajo začasno znižanje davka na dodano vrednost v obdobju od 1. septembra do konca maja prihodnje leto za posamezne energente in za vse uporabnike. "Ne delamo razlik, vse obravnavamo enako," je poudaril finančni minister. Znižane, 9,5-odstotne, stopnje davka bodo deležni električna energija, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje.


Sledi regulacija cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja


"Naslavljamo posledice energetske draginje med ogrevalno sezono, z nižjim DDV-jem za elektriko in zemeljski plin pa dopolnjujemo ukrep regulacije cen obeh energentov," je povedal Boštjančič in obrazložil, da kurilno olje ni del ukrepa, saj zaradi evropske direktive nižjega DDV-ja ne morejo uporabiti. Kot je poudaril, so možnosti omejene tudi pri lesni biomasi, katera sicer bo deležna nižjega davka, a regulacija cen ni možna, zato upa, da se ne bo znižanje davka prelilo v višje marže trgovcev. "V naslednjih korakih sledi še regulacija cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, kar pa je v pristojnosti ministra za infrastrukturo Bojana Kumra," je napovedal finančni minister.

Zaradi manjšega davčnega izplena bo po ocenah finančnega ministrstva proračun imel izpad v višini 130 milijonov evrov, od tega 40 milijonov letos in 90 milijonov evrov v naslednjem letu. Kolikšen bo prihranek za povprečno gospodinjstvo, natančno še ni znano, bi pa naj ta znašal po besedah Boštjančiča od nekaj sto do 1000 evrov v obdobju veljavnosti ukrepov. Boštjančič je dejal še, da v okviru sprejemanja proračuna za prihodnji dve leti na ministrstvu načrtujejo tudi pripravo rebalansa letošnjega proračuna.

vlada-rs ukrepi draginja energetika regulacija-cen ddv