vestnik

Podpora skupnosti lahko pomaga pri premagovanju stisk

Vestnik, 10. 11. 2020
Marina Vrbnjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

O šolanju v času epidemije so spregovorili mladi, ki se soočajo z realnostjo šolanja na daljavo, o pomenu skupnosti pa je spregovoril psiholog Robert Masten.

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin je povedala, da smo se vrnili v mesec marec, s tem, da je epidemiološka slika slabša. "Virus ni prizadel le kvaliteto našega družbenega življenja, ampak tudi kvaliteto izobraževanja. Zaradi tega je pomembno, da se dijaki zavedamo, da smo pomemben del izobraževalnega procesa. Situacija je nova za vse, šolsko leto se je začelo nenavadno, vendar ni izgubljeno." Pri DOS maturantom zagotavljajo, da se situacija o nesigurnosti poteka mature letos ne bo ponovila. Kalinova je opozorila še na mentalno zdravje dijakov, ki nimajo primerne pomoči. Ni družbenega življenja, stikov s prijatelji, zato je eno od glavnih področij mentalno zdravje mladih. 

profimedia-0117358372
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Izredni profesor Robert Masten iz oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani je spregovoril o skupnosti in njeni vlogi v vsakdanjem življenju vsakega izmed nas. "V skupnosti se naučimo najboljših lekcij v življenju. Mnogi pa v teh skupnostih ne najdejo zavetja. Za večino strah pred korono ni glavna stiska, največji vir stisk smo ljudje eni drugim. Te stiske imajo pogosto ime, in sicer nasilje, sovražnost, alkohol, nezmožnost sobivanja," je povedal. Da stiske rešimo, je včasih potrebno res malo, zato je pozval k zanimanju do soljudi in opozoril, da pri najbolj ranljivih pogosto ne slišimo glasu. "Pomembno je, da opazimo in podpremo tiste, za katere vemo oziroma slutimo, da so v stiskah ali nam to sami povedo," je še dodal. 

novinarska-konferenca dijak
Kaj zdaj berejo drugi