vestnik

Delovati bodo začeli mobilni cepilni centri. Zelena luč tudi za implementacijo zelenega digitalnega potrdila

Vestnik, 22. 6. 2021
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju o bolezni covid-19 sta sodelovala državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covid-19 in Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma povedala, da je 14-dnevna incidenca 66, povprečno tedensko povprečje pa je 69, tudi število zasedenih covid postelj se zmanjšuje, prvič po 3. oktobru lani je padlo pod 100. 

Ob tem je še dodala, kateri ukrepi in kje še vedno veljajo kljub izteku epidemije.

ukrepi, konec epidemije
Vlada RS
ukrepi, konec epidemije

Irena Grmek Košnik je predstavila epidemiološke razmere v Sloveniji in po svetu, pojasnila je, da imamo do tega dne v Sloveniji zabeleženih 4740 smrti zaradi posledic covida-19.

Dodala je še, da smo po evropskem semaforju v zeleni fazi, scenariji za pandemijo pa so različni. "Ostaja negotovost, kaj bo jeseni in pozimi, to pa je odvisno od več stvari - od ukrepov in njegovih upoštevanj, odločitev vlade in stroke, kako se odzvati na epidemijo, od napredka cepiv, v veliki meri tudi od tega, koliko se lahko združi mednarodna skupnost pri premagovanju epidemije, najbolj pa od precepljenosti prebivalcev." 

Irena Grmek Košnik
sta
Irena Grmek Košnik

Jelko Kacin je povedal, da je treba sprejeti ukrepe, ki bodo približali možnost cepljenja vsem, ki se želijo cepiti, pa imajo težave z usklajevanjem terminov ali druge ovire glede odhoda na dozdajšnja cepilna mesta. 

Vlada je zadolžila Ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja organizira večje število mobilnih cepilnih centrov, da bi se še bolj približali več prebivalcem. Ukrepi se usmerjajo v aktivnosti, da se zagotovi precepljenost prebivalstva. Za izvedbo cepljenja so bili v strategiji določeni cepilni centri, kjer se bodo zagotovili cepilni timi, določijo se tudi mobilne cepilne enote, ki bodo izvajale cepljenje na terenu.

Jutri bodo začele delovati prve mobilne enote za cepljenje, in sicer v Mariboru in na Ptuju, ter v Ljubljani na Filipovem dvorcu in v Tivoliju, je še dodal Kacin.

Življenjska doba in pogoji hranjenja cepiva sta temeljna pogoja za naročanje cepiv za prihodnji dve leti. Prva polovica prihodnjega leta je popolnoma pokrita s cepivi, tudi če pride do pojava bolj nevarnih sevov, je povedal Kacin. "Upam si tudi trditi, da bomo v letošnjem letu imeli varna in učinkovita cepiva za otroke od 6. leta starosti." 

Dobili smo tudi zeleno luč za izvedbena dela zelenega digitalnega potrdila o cepljenju, slovenska policija je opremljena s čitalci za zadnjo verzijo tega potrdila, ki bo implementirana v praksi. "Zadeve se razvijajo dobro."

Twitter/Vlada RS
Jelko Kacin
novinarska-konferenca aktualno-dogajanje
Kaj zdaj berejo drugi