vestnik

V DS Rakičan zaposlili 16 novih sodelavcev, z njimi nadomeščajo izpad kadra

Vestnik, 17. 11. 2020
Nataša Juhnov
Dom starejših Rakičan.
Aktualno

Na torkovi popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala že Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in Mojca Juriševič z oddelka za temeljni pedagoški študij ljubljanske pedagoške fakultete v Ljubljani. Tokrat so pozornost posvetili dvema temama, domovom za starejše in staršem, ki so zaradi epidemije in njenih posledic močno obremenjeni.

Tudi v trenutnem valu so se okužbe začele širiti hitreje v domovih za starejše, podobno kot v prvem valu. Po podatkih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) se je število okužb v domovih danes povečalo za 145, aktivno okuženih stanovalcev je 1962 stanovalcev, aktivno okuženih zaposlenih pa 797, je uvodoma povedal Kacin. Dodal je, da jih vdori okužb v domove skrbijo, saj gre za vdore v skupino, ki je najbolj ranljiva. 

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših (DS) Rakičan, je predstavil stanje v domu. DS Rakičan se je srečal z okužbo v spomladanskih mesecih, vendar je bila okužba osamljena. V drugem valu so imeli najprej okužbe v Centru starejših (CS) Murska Sobota, nato so se okužbe pojavile še v Enoti Elizabeta v Svetem Juriju ter matični enoti v Rakičanu. "Trenutno imamo 84 okuženih na različnih lokacijah, uspešno smo zajezili okužbe v CS Murska Sobota, kjer je ena okužena stanovalka, ki je v Splošni bolnišnici Murska Sobota, ter tri zaposlene, ki so v izolaciji. V enoti Elizabeta je okuženih 28 stanovalcev in 5 zaposlenih. Tu imamo veselo novico, saj je bilo še v petek 50 okuženih. Število upada, pričakujemo, da bomo v dveh tednih uredili zadeve, da se bo stanje umirilo. Česar smo se najbolj bali, je širitev okužb v matični enoti, kajti tu imamo 271 postelj. Če bo prišlo do hitrega širjenja okužb, bo to obremenilno za naš kader," je pojasnil Hoblaj. 

e59a79af5ab92fb2d3581fa75c5b1613
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.

Že v spomladanskih mesecih so začeli s pripravami na vnos okužb v dom, zato so začeli s pomočjo koordinatorjev in zaposlenih na NIJZ izobraževati kader, obveščali so stanovalce. "Izdelali smo krizne načrte, zato se ravnamo po vnaprej pripravljenemu scenariju, ki pa je dovolj do neke točke." 

Kot je še povedal Hoblaj, so z MDDZS dobili dodatna sredstva za zaposlitev novega kadra. "Začasno smo zaposlili 16 novih sodelavcev, s katerimi nadomeščamo izpad našega kadra. Če tega ne bi bilo, bi imeli težave pri izvajanju oskrbe in zdravstvene nege." Novo zaposlen kader deluje na področju socialne oskrbe. Kot je še dodal direktor DS Rakičan, uspevajo kljub okužbam v domu ves kader nadomestiti, zato se ne soočajo s kadrovsko stisko, niti niso zaprosili ostalih zavodov za pomoč. 

center-starejših-murska-sobota, dom-rakičan
Nataša Juhnov
Center starejših Murska Sobota

"Regresirane smo dobili vse dodatke v prvem valu, to pričakujemo tudi v drugem delu. Če to ne dobimo, smo vsi domovi v rdečih številkah. Zaposleni si te dodatke zaslužijo, ker delajo v nenormalnih pogojih, v zmanjšanih ekipah in dvanajsturnih izmenah in v popolni OVO opremi," je še izpostavil Hoblaj in dodal, da so vse od začetka veliko komunicirali z mediji, ministrstvom, lokalno skupnostjo, sorodniki stanovalcev, vzpostavljene imajo tudi video povezave, za ta namen imajo posebne številke, na katere jih sorodniki lahko kličejo. "V rdečih conah vzpostavljamo družabne igre in televizije stanovalcem. Je pa nemogoče preprečiti vdore okužb v domove. Veliko okuženih je asimptomatskih in dokler to ugotovimo, se okužba prenese po domu. Iskati krivce v tej situaciji je nesmiselno, zaposleni rabijo jasno vodenje, pomiritev, predvsem pa to rabijo stanovalci," je še poudaril direktor. 

rogašovci, sveti-jurij, protest, dom-elizabeta-rogašovci
Damjana Nemeš
Enota Elizabeta Sveti Jurij

Kaj narediti, da bi razumeli potrebe otrok in mladostnikov, pa je pojasnila Mojca Juriševič. "Z otroci in mladostniki se pogovarjajte, iščite skupne rešitve. Ne postavljajte koronavirusa v ospredje, ampak se tudi ne pretvarjajte, da je vse normalno. Pred njimi ne stresajte slabe volje glede ukrepov za zajezitev. Poskrbite za zdravo prehrano, gibanje in spanje," je še poudarila. 

novinarska-konferenca aktualno-stanje
Kaj zdaj berejo drugi