vestnik

(Strategija cepljenja) Splošna populacija se bo cepila spomladi, tisti, ki so že preboleli, čez šest mesecev

Vestnik.si, 12. 1. 2021
Profimedia
Velika Britanija je postala prva država na svetu, ki je odobrila cepivo ameriškega farmacevtskega velikana Pfizerja in nemškega BioNTecha.
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta. Slovenska vlada je strategijo cepljenja sprejela v začetku decembra, ukrepi so bili usklajeni na evropski ravni.

"Slovenija se je pri nabavah posluževala skupnih evropskih strategij. Strategija, ki je bila sprejeta, se izvaja in načrt cepljenja temelji na tej strategiji, ki je oblikovana, ko gre za prioritetne skupine pri cepljenju," je povedal premier Janša. Ko gre za Pfizerjevo cepivo, ki je bilo prvo odobreno in ki ga že uporabljamo, je nova zagotovljena količina še enkrat večja od prve. Najprej smo konkurirali za milijon odmerkov, dobili smo jih nekaj več kot 900 tisoč. V petek smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj več kot 900 tisoč. To je količina, ki se bo uporabljala, je povedal Janša. 

Glavni moteči faktor pri naročanju cepiv Moderne je, da niso zagotovljeni roki dobave. Naročili smo 600 tisoč odmerkov, nimamo pa garancije, razen to, da naj bi bila dobava zagotovljena do konca leta. Skupaj imamo od obeh cepiv, ki sta v Evropi že odobreni, na voljo v letošnjem letu preko 2 milijona odmerkov, to zadostuje za cepljenje 1,1 milijona ljudi. 

Janez Janša
Zajem zaslonske slike
Janez Janša

Cepiva, ki so naročena za Slovenijo in nimajo odobritve evropske medicinske agencije, so še tri. Največ je obetalo cepivo od podjetja, ki ima največje proizvodne kapacitete v Evropi, to je AstraZeneca, evropska komisija je tega največ zagotovila. Slovenija si je zagotovila proporcionalni delež, milijon in 400 tisoč odmerkov. 

Zakaj smo naročili več cepiv, kot je prebivalstva? "Prvi faktor je ta, da je pri nekaterih cepivih, ki še niso odobrena, to še golob na strehi, zato moramo imeti rezerve. Drugi faktor pa je, da še ne vemo natančno, kako dolgo bo cepljenje učinkovito, predvidoma je to šest mesecev, zato bomo morda morali ob koncu leta ponovno cepiti prebivalstvo, ki je sedaj cepljeno," je povedal Janša. 

cepljenje
Aleš Cipot
Cepljenje

Načrt cepljenje je predstavil direktor NIJZ Milan Krek. Kot je pojasnil, moramo kljub cepljenju še naprej upoštevati. vse ukrepe "Imamo zelo dobro mrežo cepilnih mest, zdaj jo po potrebi samo nadgrajujemo. Imamo tudi elektronski register cepljenih oseb in morebitnih neželenih stranskih učinkih cepljenja," je pojasnil Krek. Dodal je, da želijo s cepljenjem zmanjšati umrljivost in hude oblike bolezni. Če zmanjšamo število oseb s težkim potekom, razbremenimo zdravstveni sistem. Na ta način lahko vzpostavimo nov zagon gospodarstva, izobraževanja, javni promet, socialno življenje, kar si vsi že želimo. 

Najprej so bili cepljeni oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveni delavci in sodelavci. Potem so različne starostne skupine, starejši od 60 let bodo imeli prednost pri cepljenju, potem so kronični bolniki in mlajši od 60 let, sledijo vse druge nujne službe, ki so pomembne za delovanje družbe, na koncu še vsi ostali. Pri razdeljevanju cepiva bodo upoštevali tudi obremenitev posameznih regij, da bi na ta način pomagali regijam, ki so v stiski in bi se tudi pri njih umirila situacija. 

milan-krek
STA
Milan Krek

Strokovna skupina je še odločila, da osebe šest mesecev po prebolelem koronavirusu ne bodo cepili. Osebe, ki so bile prvič cepljene, bodo ponovno cepljene, razpravlja se, da bi lahko rok za nov odmerek cepiva podaljšali do 42 dni, vendar mora evropska komisija to potrditi. 

V igri je trenutno 114 tisoč oseb, ki bi lahko bili cepljeni. "Želimo vsaj 70-odstotno precepljenost, to bi bilo odlično." V tem trenutku se cepi zaposlene in oskrbovance v DSO, začelo se je množično cepljenje v zdravstvu, cepljenje se izvaja v cepilnih centrih. Koncesionarji in zasebniki se povežejo z zdravstvenim domom in lahko cepijo svoje paciente. Zdravniki že vabijo tudi starejše od osemdeset let, da se pridejo cepit. Priporočamo, da se ostarele cepi tudi doma. Cepiva, ki jih imamo, so tako namenjena tudi revakcinaciji in skupini oseb, starejših od 80 let, potem bodo cepili osebe, starejše od 70 let. Vsak zdravnik bo dobil tudi deset enot cepivo, potem bo sorazmerno dobival nadaljnje dobave. 

Vsako cepljenje je zabeleženo, v kolikor bi prišlo do neželenih učinkov, se jih prouči v širši strokovni skupini. 

murska-sobota, dom-starejših-murska-sobota, ceplenje, covid-19
Jure Zauneker
Cepljenje

Proti koncu meseca bodo začeli cepiti z drugimi odmerki, tako bomo imeli del populacije, ki bo popolnoma precepljene. "Do danes smo razdelili 40 tisoč odmerkov cepiva, kar pomeni, da bo v naslednjih treh dneh 40 tisoč oseb cepljenih." 

Kako do cepljenja? "Če smatrate, da spadate v eno od rizičnih skupin, za vas zdravniki zagotovijo cepivo in vas tudi cepijo. Bodo pa zdravniki tudi aktivno klicali paciente, ki so stari več kot 80 let. Če niste v nobeni od rizičnih skupin, lahko prek aplikacije vnesete svoje podatke, potem boste dobili podatke o cepilnem mestu in terminu cepljenja." Ta obvestila bodo sicer začela prihajati po tem, ko bomo lahko glede na načrt dobave cepiva lahko začeli delati načrte za cepljenje izven rizičnih skupin. "Žal se to do pomladi ne bo zgodilo," je še dodal Janša. 

novinarska-konferenca janez-janša milan-krek