vestnik

Nogometna akademija Nafte 1903: Iz Budimpešte z ljubeznijo. Župana pa ne zanima, od kod je denar prišel

Andrej Bedek, 1. 4. 2022
PSMNS
Temeljni kamen za lendavsko nogometno akademijo so položili junija 2021. Na dogodku je sodeloval tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, desna roka Viktorja Orbana. Ob Szijjartu je Maria Močnek, odgovorna za projekt nogometne akademije, in po naših podatkih v širšem sorodstvu povezana z družino madžarskega premierja.
Aktualno

Viktor Orban z denarnim vložkom v nogomet celi svoje rane.

Konec februarja sta ekipi kadetov in mladincev Nogometne akademije Nafta 1903 gostovali v Bački Topoli. Kraj leži v središču Vojvodine, slabih 50 kilometrov od meje z Madžarsko. Šteje 33 tisoč prebivalcev, katerih večinski del, 57 odstotkov, so vojvodinski Madžari. Naftini kadeti so z vrstniki iz Srbije izgubili s 4 : 0, njihovi dve leti starejši kolegi pa s 5 : 1. 

»V okviru dvodnevnega obiska smo si ogledali tudi njihov kompleks akademije, ki so ga odprli septembra 2018, in povsem nov stadion, katerega odprtje je bilo septembra 2021. Ob tej priložnosti se TSC Akademiji zahvaljujemo za lep sprejem in gostoljubje ter jih v kratkem pričakujemo pri nas v Lendavi,« je na spletni strani lendavske nogometne akademije in članskega moštva Nafte 1903 po gostovanju zapisal Silvester Bažika, strokovni vodja akademije.

Mlade lendavske nogometaše je gostila sorodna akademija, za gradnjo katere je po poročanju več srbskih spletnih portalov devet milijonov evrov in pol namenila madžarska vlada oziroma posredno madžarska nogometna zveza. Pod okriljem TSC Akademija trenira 1500 otrok, ki imajo na voljo štiri igrišča in nastanitveni del za bivanje. 

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
Jure Zauneker
Dela na celotnem kompleksu, ki bo vključeval tri igrišča in dijaški dom, kjer bi bivali mladi nogometaši, so se začela šele letos. Madžarski davkoplačevalci so doslej dali najmanj sedem milijonov evrov za nogometno akademijo lendavskega nogometnega kluba.

Vladarjeva neizmerna bolečina

Odprtja nogometnega kompleksa v Bački Topoli septembra 2018 se je udeležil tudi Viktor Orban, predsednik madžarske vlade. Na otvoritvenem turnirju so nastopila mlada moštva Ferencvarosa, madžarske nogometne akademije Puskas iz Felcsuta, Osijeka iz Hrvaške, kluba FC DAC iz Slovaške in romunskega kluba FK Miercurea Ciuc.

Spletni portal balkaninsight.com je prispevek o odprtju centra v Bački Topoli povzel z naslednjo mislijo: Viktor Orban svojo ljubezen do nogometa širi prek meja do svojih manjšin. Portal je še zapisal, da si Orban z vlaganjem v nogometne centre v tujini, kjer živi madžarska manjšina, celi neizmerno bolečino in rane, posledice trianonske pogodbe iz leta 1919, ko je Madžarska izgubila velik del svojega ozemlja in prebivalstva.

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
Jure Zauneker
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Povsem razumljiv je tudi nastop akademije iz Felcsuta. To je kraj, kjer je madžarski premier odraščal, na čelu tamkajšnje nogometne akademije je eden najbogatejših Madžarov in eden prav tako najtesnejših Orbanovih zaveznikov Lorinc Meszaros. Ta je zaslužen tudi za oživitev nogometnega kluba Osijek, ki danes v hrvaškem prvenstvu meša štrene dvema velikanoma, Dinamu iz Zagreba in splitskemu Hajduku. Za prispevek k razvoju kluba ga je mesto Osijek razglasilo za častnega občana.

Madžari dali že sedem milijonov evrov 

Nazaj k Nogometni akademiji Nafta 1903. Aprila 2018 sta v mestni hiši v Lendavi takratni župan Anton Balažek in predsednik NK Nafta 1903 Gabor Vegh podpisala pogodbo o gradnji objektov nogometne akademije. Lendavska občina je za pet hektarjev veliko zemljišče, na katerem bo zgrajena športna infrastruktura za akademijo, nogometnemu društvu podelila brezplačno stavbno pravico za obdobje 20 let. Povsem enako je v primeru nogometne akademije v Bački Topoli ravnala tamkajšnja občina. 

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Čeprav je bil predvideni rok za gradnjo novega objekta v Lendavi leto 2019, so temeljni kamen položili šele junija 2021. Na dogodku je sodeloval tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, Orbanova desna roka. Szijjartu so takrat v Lendavi podelili naslov častnega občana. Kot je utemeljil župan Janez Magyar, so številne madžarske spodbude za lendavsko gospodarstvo povezane z njegovim imenom. V Lendavi je namreč ustanovljen poseben zavod pod okriljem Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti za deljenje teh spodbud. Za zdaj so jih razdelili za več kot devet milijonov evrov, pogoj za pridobitev sredstev je med drugim znanje madžarskega jezika ali pripadnost manjšini.

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Dela na celotnem kompleksu akademije, ki bo vključeval tri igrišča in dijaški dom, kjer bi bivali mladi nogometaši, so se začela šele letos. Madžarski davkoplačevalci so doslej dali najmanj sedem milijonov evrov za lendavsko nogometno akademijo. Tudi pokrovitelji članske ekipe Nafte 1903 so Madžari. Ime podjetja Gaborja Vegha, predsednika kluba, Pharos 95, nogometaši Nafte nosijo na svojih dresih. Vegh je lastnik gradbenega podjetja in eden izmed mož, ki spadajo v najožji krog madžarskega premierja Orbana. Lendavski klub je prevzel leta 2017, podjetje Pharos pa je vpeto v gradnjo nogometnih stadionov na Madžarskem. Med drugim je gradilo tudi nogometno akademijo Felcsut.

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Župana ne zanima, od kod je denar

V vodstvu lendavske nogometne akademije in tudi članske ekipe za Vestnik niso odgovorili na naša zastavljena vprašanja, zato nam je več med sabo nepovezanih virov pomagalo pri iskanju informacij.

Povzemimo jih. Vsem projektom nogometnih akademij na Hrvaškem in Slovaškem ter v Srbiji, Romuniji in Sloveniji je poleg izvora denarja skupno to, da so vanje vpeti poslovneži in podjetja iz najožjega kroga predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. Naši viri so še potrdili, da ni nobena skrivnost več, da je vlaganje v lendavski nogomet mogoče razumeti zgolj kot krepitev vloge madžarske manjšine v Pomurju in posredno širjenje ideje o veliki Madžarski, o čemer v primeru Bačke Topole poročajo tudi srbski mediji. 

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Da se je gradnja v Lendavi začela prav letos, je posledica poskusa krepitve volilne podpore Viktorju Orbanu, ki ga to nedeljo, 3. aprila, čakajo parlamentarne volitve. Pri tem so naši dobro obveščeni viri spomnili na izjavo lendavskega župana, ki jo je ta že večkrat ponovil ob omembi madžarskega vlaganja v Nogometno akademijo Nafta 1903.

»Ne zanima me, od kod je denar prišel. In me tudi v prihodnje ne bo. Tudi če prihaja s samega vrha madžarske vlade, ne,« je izjavil Janez Magyar, ki si je županski mandat priboril decembra 2018 na listi stranke SDS, s stranko pa se bo prihodnji mesec potegoval za poslanski mandat v državnem zboru.

Za mladega nogometaša le 10 evrov na mesec

Iz skopih odgovorov, ki nam jih je poslal Franc Požgai, pomočnik direktorja NK Nafta 1903, v osmih selekcijah pod okriljem lendavske nogometne akademije trenira 200 otrok. Za njih skrbi 13 trenerjev, vsaka posamezna selekcija opravi od 16 do 18 treningov na mesec. Vadnina za mladega nogometaša v akademiji znaša 10 evrov na mesec, vso opremo za mlade igralce priskrbi akademija sama, nakup opreme ni strošek staršev. Vsi igralci, starejši od 12 let, imajo urejen prevoz na treninge s tremi klubskimi kombiniranimi vozili, po potrebi pa najemajo še zunanje izvajalce prevozov. Velik del otrok, ki so vključeni v Nogometno akademijo Nafta 1903, namreč prihaja iz Madžarske, Medžimurja in okolice Lenarta.

Za primerjavo: v Nogometni šoli Mura je trenutno aktivnih 260 otrok, ki vadijo pod vodstvom 20 trenerjev. Mura ne zagotavlja urejenega prevoza na treninge, vseh aktivnosti na mesec je okoli 250. Članarina za člana Murine nogometne šole znaša od 30 do 50 evrov in je odvisna od selekcije. Člani selekcij morajo prav tako plačati vso potrebno opremo za trening – drese, trenirke in bunde –, klub iz Fazanerije mlademu naraščaju zagotavlja le žoge. 

viktor-orban akademija