vestnik

Doživljajski park Vulkanija: Obljubljajo nova doživetja in potovanja

A. Nana Rituper Rodež, 7. 6. 2021
A. Nana Rituper Rodež
V letu 2020 je bila Vulkanija zaprta dva meseca spomladi in potem še od 24. oktobra do konca leta.
Aktualno

Konec aprila se je s sproščanjem epidemioloških ukrepov odprl tudi doživljajski park Vulkanija pri Gradu na Goričkem.

Atrakcija, ki je prejšnja leta pritegnila vse generacije in turiste z različnih koncev države in sveta, je bila zaradi epidemije in ob upoštevanju odlokov o izvajanju kulturne in kinematografske dejavnosti v zadnjem letu precej časa zaprta. »Minulo leto je zahtevalo precej prilagoditev in sprememb načrtov, kljub vsemu pa smo lahko z lanskim obiskom zadovoljni,« je dejala Danijela Krpič, direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad, in napovedala nekaj novosti za letošnjo sezono in tudi za naprej.

V letu 2020 je bila Vulkanija zaprta dva meseca spomladi in potem še od 24. oktobra do konca leta. »Obisk je upadel za 34 odstotkov, kljub temu smo bili zelo veseli, ko je statistika na koncu pokazala, da smo imeli skoraj 24 tisoč obiskovalcev. Žal smo izgubili šolske skupine, prišlo je le nekaj manjših, kot je bilo dovoljeno, in izletniške skupine, je pa bilo zato veliko več individualnih gostov in družin, kar pripisujemo dejstvu, da so v teh koncih uveljavljali turistične bone,« je povedala Krpičeva. Pomurje je pokrajina, ki se v zadnjem času turistično zelo dobro razvija, in mnogi so se verjetno tudi zato odločili, da pridejo spoznavat lepote naše pokrajine, in so prišli tudi na Goričko.

oli, doživljajski-park-vulkanija, grad, goričko, desa-muck
A. Nana Rituper Rodež
Danijela Krpič: "Vsakršna finančna injekcija ali spodbuda v turizmu bi vsem, ki delamo na tem področju dala zagon, poleg tega pa bi spodbudila državljane, da bi bolj raziskovali doma." Fotografija A. Nana Rituper Rodež

Tudi pri Gradu imajo zelo široko in bogato ponudbo, obiskovalci si lahko poleg Vulkanije ogledajo še geološki muzej, razstave in vse, kar ponuja največji slovenski grad, potujejo po vulkanski pokrajini do kamnoloma, spoznavajo olivin in edino nahajališče tega minerala v Sloveniji. Z gradom Grad imajo skupno vstopnico in v poletnih mesecih, pravi Krpičeva, so veliko delali in imeli dober obisk, da so lahko potem preživeli v mesecih, ko so bili zaprti. »Julija in avgusta smo imeli celo boljši obisk kot leto prej,« doda.

Kot je povedala, so imeli že lani veliko načrtov, a so jih morali zaradi razmer oklestiti, črtati ali prestaviti. Zadovoljna je, da so izdali knjigo Oli iz dežele vulkanov, ki jo je napisala Desa Muck in govori o njihovi maskoti, krtku Oliju, in popotovanju po deželi vulkanov. V izdelavi je še namizna igra Oli. Prijavili so se tudi na razpise, da bi v doživljajskem parku z dodatnimi vsebinami predvsem pa z novimi tehnologijami obogatili potovanje skozi vulkansko podzemlje.

oli, doživljajski-park-vulkanija, grad, goričko, desa-muck
A. Nana Rituper Rodež
V doživljajskem parku Vulkanija načrtujejo nove vsebine, ki bi pritegnile obiskovalce. Kljub zaprtju so z lanskim obiskom, še posebno v poletnih mesecih, zadovoljni. Foto A. Nana Rituper Rodež

Ena od idej je, da bi del potovanja spremenili tako, da bi lahko z virtualnimi očali potovali v virtualno resničnost.

Krpičeva upa, da bo tudi to leto, glede na negotove razmere, dobro, vsaj kot je bilo prejšnje. Želijo si tudi, da bi tisti, ki turističnih bonov še niso unovčili, to storili v naših krajih in da bi obiskali tudi Vulkanijo in druge tukajšnje zanimivosti. Dobrodošlo bi bilo, še pove Krpičeva, da bi tudi letos država dala bone ali spodbujala turizem, saj je v epidemiji ravno ta panoga utrpela veliko škodo. »Vsakršna finančna injekcija ali spodbuda bi vsem, ki delamo na tem področju, dala zagon, poleg tega bi spodbudila državljane, da bi bolj raziskovali doma in spoznavali, kako čudovita je Slovenija. Ima veliko zanimivih krajev in kotičkov, tudi novih turističnih pridobitev, muzejev in različnih doživetij, predvsem pa čudovito naravo. Tako je tudi pri nas, kdor obišče Vulkanijo in muzej, se lahko še po lepi in urejeni potki sprehodi do gradu Grad, do izvira in kamnoloma,« pravi in doda, da veliko možnosti ponuja tudi okolica. 

oli, doživljajski-park-vulkanija, grad, goričko, desa-muck
A. Nana Rituper Rodež
Dobrodošlo bi bilo, še pove Krpičeva, da bi tudi letos država dala bone ali spodbujala turizem, saj je v epidemiji ravno ta panoga utrpela veliko škodo.

vulkanija lendava danijela-krpič