vestnik

Nova publikacija o mestu Ljutomer namenjena turistom

Vida Toš, 25. 10. 2018
Vida Toš
Prva naklada turističnega kataloga je 10 tisoč izvodov, v podobni obliki pa bo tudi na spletni strani občine.
Aktualno

Katalog plod sodelovanja občine, Kasaškega kluba in Skupine Fabrika

Nova publikacija, ki nosi naslov »Ljutomer« in se nadaljuje na zadnji strani, kjer piše »Moje mesto«, je nastala, ker želijo akterji – za isti cilj so tokrat skupaj stopili občina Ljutomer, ljutomerski Kasaški klub in podjetje Skupina Fabrika – doseči večjo prepoznavnost mesta v turističnem smislu in ker želijo v mesto in njegovo okolico privabiti več domačih ali tujih gostov ter jih tudi čim dlje zadržati.


896b511adeae10f1633f661ffb2eff85
Vida Toš
Vsebine bodo prirejene tudi za splet, kjer bo še več fotografij.


Tako so se omenjeni – občina, kasaški klub in Fabrika – skupaj prijavili na 2. javni poziv LAS Prlekija; konkretno na operacijo Bogatitev lokalne turistične ponudbe mesta Ljutomer, ali, kot so jo skrajšano imenovali, na »Ljutomer, naše mesto«. Osnovni namen omenjenega poziva je bil vključevanje naravne in kulturne dediščine v turistično ponudbo samega mesta, s povezovanjem vsega skupaj pa so želeli doseči večjo prepoznavnost mesta, občine in tudi Prlekije.

e19f7905bb902cf6ed550c45ed12b07e
Vida Toš
Prva naklada turističnega kataloga je 10 tisoč izvodov, v podobni obliki pa bo tudi na spletni strani občine.


Nastala je publikacija, izdajatelji so jo poimenovali katalog, v kateri je v treh jezikih, slovenskem, nemškem in angleškem, predstavljenoimesto Ljutomer. V njej najdemo tro ljutomerske trge: Stari, Miklošičev in Glavni trg, zapis o ljutomerskem kasaču, podrobneje je predstavljen tudi park 1. slovenskega tabora in park generala Maistra. Predstavili pa so tudi lončarstvo Žuman, Prleški sejem in Grossmannov festival ter prireditev Kuji, vino pa pogače.

8aeb90b282eab07c23339ff44b0d2820
Vida Toš
Za pomoč turistom in za namen promocije so izdali novo publikacijo o mestu.


Zadnja notranja stan z naslovom Informacije prinaša še podatke o tem kje sta locirana oba Tica, ljutomerski in jeruzalemski, pa Splošna knjižnica z muzejem, Enoteka Ljutomer, Muzej Ljutomerski kasač in Lončarstvo Žuman ter kdaj so omenjeni odprti; zbrali pa so tudi njihove kontaktne podatke.

03741fd3db879563ef5a92d83189f13f
Vida Toš
Po besedah izdajalcev pričujočega kataloga bi si katalog sicer zaslužilo tudi širše ljutomersko območje, a predmet konkretnega razpisa so bila urbana naselja.

Omenjen katalog je po besedah Klausa Dietra Požgana iz Fabrike zasnovan tako, da obiskovalcu služi kot vodič in da se lahko po mestu poda brez posebnega spremstva: »Obiskovalcu katalog mesta posreduje informacije o ponudbi in zanimivostih mesta, spodbudi ga, da se ustavi, si vzame čas in se peš ali s kolesom odpravi po poteh bogate kulturne, zgodovinske in naravne dediščine mesta Ljutomer.«

7bc6277ace0dac824b85a35813502a8d
Vida Toš
Ljutomer je znan kot mesto kasačev, vina, prvega slovenskega tabora in kot filmsko mesto.

Vrednost omenjene operacije je 29 tisoč 500 evrov, od tega je 80 odstotkov sofinanciral evropski sklad za regionalni razvoj.
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

ljutomer turistični katalog