vestnik

Nova različica koronavirusa potrjena v Evropi. Slovenija poziva državljane, naj se čim prej vrnejo domov

STA, Vestnik, 26. 11. 2021
Pixabay
V Južni Afriki so potrdili več primerov nove različice.
Aktualno

Po tem, ko so v Belgiji potrdili primer nove različice koronavirusa B.1.1.529 in se širi po jugu Afrike, so s tem potrdili tudi prvi primer v Evropi. EU medtem začasno ustavlja lete iz sedmih držav južne Afrike.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike. Različica, ki ima že 32 mutacij: "Vidimo, da se lahko zelo hitro širi, saj ima ta različica veliko število mutacij," je v opozoril virolog Tulio de Oliveira.

Članice EU so danes že dosegle dogovor za potovalne omejitve, vključno z ustavitvijo letov, ki veljajo za sedem držav južne Afrike in sicer za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve.

Njegova ekipa z raziskovalnega inštituta KRISP je bila tista, ki je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta. O prvem primeru nove različice iz Južne Afrike danes poročajo iz Belgije. Belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke zato poziva k previdnosti, a ne k paniki. Je pa premier Alexander De Croo že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike. 

južna afrika, vrsta za cepljenje
Reuters
V Južni Afriki je precepljenost proti covid-19 nizka.

Nekatere članice EU že ukinjajo letalske povezave

Iz ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da spremljajo razmere, ki jih je povzročila nova različica virusa B.1.1.529 v Južni Afriki. "Slovenskim državljanom, ki se tam nahajajo, svetujemo k čimprejšnji vrnitvi v domovino," so zapisali. Prav tako jim svetujejo, da aktivno spremljajo razmere, saj se pričakuje, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike iz tega območja. Nekatere države članice EU že ukinjajo letalske povezave in uvajajo dodatne zdravstvene ukrepe ob vstopu v EU. Hkrati potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, svetujemo, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Artur Švarc
Prvi primer so potrdili tudi v Belgiji. Fotografija je simbolična.
koronavirus nova-različica