vestnik

Novi načrti za soboški hotel

Timotej Milanov, 21. 11. 2019
Aleš Cipot
Hotel Diana ima po mnenju novega direktorja še vedno potencial za uspešno zgodbo.
Aktualno

Dosedanja direktorica Jasna Klepec, ki se bo kmalu upokojila, bo odslej prokuristka, načrtovana deložacija podjetja pa je ob vstopu Kostića v Heto za zdaj ustavljena

Družba Hotel Diana ima spet novega direktorja, to je Boštjan Serec, ki je v preteklosti že deloval na področju turizma, širši javnosti pa je ostal v spominu predvsem zaradi zgodbe o preprodaji vstopnic v Termah 3000. Jasna Klepec, nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške razvojne agencije, ki je  vodenje Diane prevzela na začetku letošnjega leta, se je umaknila z direktorskega položaja, ker se želi upokojiti, v podjetju, katerega večinska lastnica je postala konec lanskega leta, pa ostaja kot prokuristka. »Imamo takšno zakonodajo, po kateri se ne morem upokojiti, če opravljam funkcijo direktorice in sem hkrati lastnica, 15. septembra pa sem že izpolnila pogoje za upokojitev. Sedaj čakam na odločbo, zaradi česar sem morala tudi zagotoviti izpisek, da nisem več direktorica podjetja, v katerem sicer ostajam kot lastnica in prokuristka,« pravi Klepčeva, ki na vprašanje, zakaj je postal direktor prav Serec, odgovarja, da to v tem trenutku ni pomembno.

4df932f9d35b267cc986558e2c8eb59a
Nataša Juhnov
Jasna Klepec se bo upokojila, v podjetju, katerega večinska lastnica je, ostaja kot prokuristka.

Kljub poslovnim težavam Serec verjame v uspešen razplet zgodbe

Serec pravi, da so se lastniki zanj odločili tudi zato, ker je že delal v Diani in dobro pozna tam zaposlene ljudi. »Hotel Diana je vedno imel potencial in ga ima še danes. Z dobrim kadrom, ki je še vedno v hotelu, je možno narediti uspešno zgodbo. Diana se prebuja in prehaja v dobro kondicijo, je pa res, da je hotel dotrajan in potreben prenove,« pravi Serec. Hotel Diana, ki ima 50 zaposlenih, se sicer že dlje spopada s poslovnimi težavami. Oktobra so zaposleni plače prejeli z zamudo, prav tako je septembra vodstvo podjetja hotelo pri Finančni upravi doseči odlog plačila prispevkov, a s predlogom ni uspelo, na bančnem računu podjetja pa je bila zaradi tega vpisana rezervacija sredstev. Družba delavcem prav tako dolguje izplačilo večjega dela letošnjega regresa, izplačanih so dobili samo 210 evrov, zaradi česar so v Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije zadevo prijavili delovnemu inšpektoratu. Delavci so prek sindikata sprožili tudi tožbo proti podjetju zaradi neplačanih presežnih ur, ki jih je bilo ob koncu lanskega leta 5514, in jubilejnih nagrad za deset let dela. Poleg tega družba že dolguje delavcem izplačilo regresa iz leta 2016 in dela regresa iz leta 2017.

Boštjan Serec
Nataša Juhnov
Boštjan Serec pravi, da so se lastniki zanj odločili tudi zato, ker je že delal v Diani in dobro pozna tam zaposlene ljudi.

Deložacija zamrznjena

Zaradi vsega navedenega se poraja vprašanje, zakaj bi nekdo vstopil v to zgodbo na točki, ko se vsi iz nje želijo umakniti. Odgovor je verjetno povezan z lastniškimi spremembami v ljubljanski družbi Heta Asset Resolution, ki je lastnica objekta v središču Murske Sobote, v katerem podjetje Hotel Diana opravlja svojo dejavnost. Heto namreč od avstrijskih lastnikov prevzema srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je v zadnjem času v Sloveniji prek različnih družb izvedel kar nekaj odmevnih nakupov, med drugim Gorenjske banke, portoroškega hotela Kempinski Palace in Aerodroma Portorož. Serec nam je potrdil, da je Heta za zdaj ustavila nameravano deložacijo podjetja, do katere bi moralo priti že spomladi letos. Sodišče je po naših informacijah sicer zavrglo vse pritožbe, s katerimi je Hotelu Diana uspelo za nekaj mesecev odložiti izpraznitev objekta. Tega so v Heti želeli prodati za 1,8 milijona evrov in zanj domnevno že imeli kupca. Serec zadeve podrobneje ne želi komentirati, kot pravi, bo predvidoma januarja na tiskovni konferenci predstavil načrte za nadaljnje poslovanje Hotela Diana. Serec prav tako še ne razkriva, ali je v ozadju zamenjave na direktorskem položaju načrt za spremembo v lastništvu družbe. Kot kaže, so imeli v vodstvu družbe prave informacije, na podlagi katerih so z različnimi pravnimi manevri dosegli odložitev deložacije, dokler ni prišlo do lastniških sprememb v Heti, ki očitno prinaša tudi nove načrte s soboškim hotelom.

748c3da1fc4631b8c33484029a667757
Aleš Cipot
Vodstvo podjetja je zaposlenim dolžno še precej denarja, med drugim tudi večji del letošnjega regresa, od katerega so do danes dobili samo 210 evrov.

Odvetniška igra

Kot smo že poročali, je Klepčeva podjetje Hotel Diana konec lanskega leta skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem kupila od Olge Belec, ki je danes državna sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter od njenega sina Patricka Belca. Klepčeva je zoper Belčevo sprožila tožbo, s katero želi doseči razveljavitev kupoprodajne pogodbe, saj trdi, da ji Belčeva pred sklenitvijo posla ni razkrila vseh podrobnosti, ki so pomembne za poslovanje družbe, gre predvsem za neporavnane obveznosti do delavcev. Sojenje se bo začelo decembra. Belčeva je očitke že večkrat javno zanikala in povedala, da je bil posel izpeljan transparentno. Prav tako je zanikala obtožbe, da v notarsko overjeni pogodbi naveden znesek 27 tisoč evrov ni predstavljal celotne kupnine, po navedbah Klepčeve naj bi namreč Belčevi 50 tisoč evrov plačali v gotovini, da bi se ta izognila plačilu davka. Klepčeva je zoper Belčevo vložila tudi kazensko ovadbo. Pri tem je na pripravljalnem naroku prišlo do presenečenja, kot zagovornik Belčeve je namreč nastopil odvetnik Blaž Merčun, ki prihaja iz ljubljanske odvetniške pisarne Podjed, ta pa je še nekaj tednov pred obravnavo v drugih zadevah zastopala Hotel Diana. 

V zapor zaradi preprodaje vstopnic

Na odmevnem sojenju zaradi preprodajanja vstopnic za kopanje v Termah 3000 je bil Boštjan Serec marca 2011 obsojen na dve leti in pol zapora. Prav tako je moral kopališkemu kompleksu vrniti 200 tisoč evrov, ki jih je domnevno prislužil s preprodajo vstopnic. Druga dva obtožena, Ervina Železna in Branka Ošlaja, je sodišče oprostilo. Eden najbolj razvpitih pomurskih sodnih procesov je pred senatom sodnika Branka Palatina potekal poltretje leto. Prvi očitki, da nekdo pod mizo prodaja vstopnice Term 3000, so izbruhnili že decembra 2003, javnost pa je na ta primer postala še pozornejša novembra 2010, ko so aretirali tožilca Roberta Stojka. Ta je bil marca 2012 obsojen zaradi jemanja podkupnine, ker je prav od Serca vzel 25 tisoč evrov, da bi mu na sojenju pomagal do oprostilne sodbe. Stojko je na sodišču izpovedal, da ni šlo za podkupnino, temveč za posojilo denarja, ker je obtožencu nameraval dajati nasvete, kako naj zavlačuje postopek, a potem tega ni naredil. Serec je na sojenju Stojku potrdil njegove besede, da ni šlo za podkupnino, ampak posojilo v zameno za storitve. Serca je na sojenjih zastopal odvetnik Dejan Rituper. (A. B.)

hotel-diana murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi