vestnik

Inšpektorji letos izdali za 130 tisoč evrov glob, poostren nadzor pogoja PCT tudi v prazničnih dneh

Vestnik, 13. 12. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci sta Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor (Furs), in Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice na Tržnem inšpektoratu RS, posredovala najnovejše ugotovitve nadzorov izvajanja PCT.

Marjan Maček je dejal, da Furs tudi v decembru nadaljuje poostren nadzor nad izvajanjem pogoja PCT. Ta bo potekal tudi ob koncih tedna in ob praznikih. V nadaljevanju je predstavil podatke. Od 15. 11. do četrtka 9. 12. so opravili 3773 nadzorov, to je okoli 157 na dan, pri čemer so preverjali izpolnjevanje PCT pogojev za 18.345 oseb, v 14 odstotkih so ugotovili 561 nepravilnosti. Največ nepravilnost je bilo na področju PCT pogoja, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju opravljanja dejavnosti v gostinstva in pet na področju razkužil.

 Na letnem nivoju so opravili več kot 7700 nadzorov in izrekli globe v skupni višini več kot 132.600 evrov. 

Za 32 tisoč evrov glob

Na področju izpolnjevanja PCT pogojev so inšpektorji v tem obdobju izdali deset plačilnih nalogov, skupno višino globe 32 tisoč evrov, izrečenih je bilo 550 opozoril, ko je bil nadzor opravljen prvič in je bila nepravilnost takoj odpravljena. Od 550 jih je bilo 392 pri gostincih, 56 pri trgovski dejavnosti, 44 ki opravljajo ostale storitve, 12 na bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih, 50 pa pri ostalih zavezancih.

marjan maček
Twitter
Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu
Z nadzorom bodo nadaljevali v "veselem decembru"

 “Ugotavljamo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V zadnjem tednu je delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 odstotkov, medtem ko je ta odstotek na letni ravni znaša približno 20,5 odstotka. Tudi inšpektorji, ki izvajajo nadzore, zaznavajo bolj dosledno spoštovanje odlokov, kar verjetno opažate tudi sami kot uporabniki storitev,” je povedal Maček. Furs bo, glede na epidemiološko situacijo in glede na razpoloženje v "veselem decembru, nadaljeval s poostrenim nadzorom, ki ga bo izvajal tudi za vikende in med prazniki.

Tržni inšpektorat RS

Gašperlinova s tržnega inšpektorata je medtem predstavila, da so inšpektorji med 6. in 12. decembrom opravili približno 650 nadzorov. Nadzori so potekali tudi čez vikend. Skupaj je bilo opravljenih 138 nadzorov, od tega 17 v gostinskih obratih. Nadzor trgovinske dejavnosti je potekal po celi Sloveniji, pregledanih je bilo 131 trgovcev. Na območju Maribora in Celja sta bili izdani prepovedi o opravljanju gostinske dejavnosti, saj sta gostinska obrata poslovala preko dovoljenega obratovalnega časa. Inšpektor je izdal ustno odločbo s takojšnjo prepovedjo opravljanja gostinske dejavnosti. “Ob enem je bila na območju Primorske izrečena tudi ena začasna prepoved pri opravljanju trgovinske dejavnosti zato, ker pri uporabnikih niso preverjali pogoja PCT,” je pojasnila. 

Martina Gašperlin
Zajem zaslonske slike
Martina Gašperlin.

covid19 novinarska-konferenca marjan-maček martina-gašperlin