vestnik

Kacin: Zapiranje statističnih regij ni zloba vlade

Vestnik, 16. 10. 2020
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Koronavirus.
Aktualno

Na novinarski konferenci sta poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ter specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko.

Na intenzivni enoti v Ljubljani po besedah Vovka zdravijo 22 bolnikov, še 40 jih imajo na navadnem oddelju. "Razmere, ki so nastale, so po svoje grozne. Naše medicinske sestre pravijo, da tako hudih obremenitev ne pomnijo," je še pojasnil. Dodal je, da v tem trenutku niso pomembne zgolj številke, ampak zgodbe ljudi, ki pridejo k njim in so zelo bolni. "Več kot 30 bolnikov na intenzivni negi naša ekipa ne zmore," je še dodal Vovko. 

Trenutno 20 bolnikov na intenzivni negi zdravijo le štirje zdravniki, če pa bi se število bolnikov na tem oddelku stopnjevali, bi se lahko zgodilo, da kakšnega bolnika ne bi mogli rešiti, je povedal specialist infektolog. Običajno skrbi en zdravnik za 1,7 pacienta, trenutno pa so obremenitve veliko večje, tako za zdravnike, kot ostale ekipe. 

Na vprašanje, zakaj je nošenje mask na prostem tako pomembno, je pojasnil, da z nošenjem maske damo manj virusa naprej, manj pa ga dobimo sami. "Zaradi preventive je pomembno, da imamo maske tudi zdravi ljudje," je še dodal Vovko. Dodal je, da na tej točki zastoji pri izdajanju karantenskih odločb ne spremenijo veliko, saj se je treba čuvati, minimizirati stike, v katerih smo, drugače situacije ne bomo mogli umiriti. 

Spregovoril je tudi nadškof Zore in pojasnil ukrepe v župnijah v rdečih in oranžnih statističnih regijah, o čemer smo že poročali tu. Zore je pojasnil še, da bodo duhovniki opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov, pozval je tudi vse, naj ob obisku grobov upoštevajo vsa priporočila. 

nagovor, msgr
Slovenska škofovska konferenca
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore je nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije.

Sledilo je še vprašanje o tem, ali bosta že danes pomurska in podravska regija razglašeni za rdečo regijo, glede na število okuženih, je Kacin odgovoril, da je razglasitev v pristojnosti NIJZ. "V kratkem bodo te številke uradno objavljene, ali bo prišlo do sprememb, pa bo odločil NIJZ."

jelko
rtv
jelko kacin

Ali bo že jutri razglašena epidemija, bomo po besedah Kacina pravočasno seznanjeni. "Trenutno še poteka zasedanje voditeljev, posle predsednika vlade v domovini opravlja podpredsednik Zdravko Počivalšek, v nadaljevanju pa bomo presojali, kaj je mogoče in kdaj. Ključen dejavnik je število zasedenih postelj in stanje v slovenskih bolnišnicah. Ko bomo imeli perspektivo, kako hitro se zadeve lahko spremenijo, bomo ukrepali," je še dodal Kacin. Razglasitev rdečih statističnih regij ni zloba vlade, ampak edini možen način, da preprečimo zapiranje znotraj občin, je še ponovil. 

novinarska-konferenca aktualne-razmere