vestnik

Če gostinec ustvari mehurček za posamezna podjetja, ga odlok ne omejuje

Vestnik, 19. 2. 2021
Jure Zauneker
Zaprtje gostiln
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 bodo sodelovali Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS in Natalija Bevc, Slovenka, ki živi v Nemčiji.

Maja Bratuša je uvodoma izpostavila nekatere slovenske občine, ki izstopajo po številu okužb, med drugim tudi Občino Gornja Radgona, kjer so potrdili deset novih okužb. Štirinajstdnevna incidenca se na ravni države nekoliko znižuje, sedemdnevna incidenca pa se ne znižuje več tako hitro, kot bi si želeli. 

Srečko Šestan je predstavil delo civilne zaščite (CZ) med epidemijo, opisal je naloge, ki so jih opravljali. V prvem valu, v katerem je sodelovalo 206 tisoč pripadnikov CZ, je bila prva naloga CZ sprejem, skladiščenje in delitev osebne varovalne opreme, razdelili so 35 milijonov kosov različne opreme. Oskrbovali so zdravstvene zavode in domove za starejše z zabojniki za nemoteno delo, ob zaprtju zahodne in severne meje so pripadniki Rdečega križa pomagali policiji na mejnih prehodih. Skrbeli so tudi za oskrbo ranljivih skupin in razkuževanje objektov, pri slednjem so sodelovali predvsem pripadniki gasilcev. V drugem valu se je fokus pomoči CZ preusmeril v pomoč zdravstvu, in sicer v materialno, kot je vzpostavitev kapacitet v bolnišnicah za nekaj več kot dvesto postelj, in kadrovsko pomoč, ki se je na nacionalni ravni izvajala v bolnišnicah, na občinskem nivoju pa v domovih starejših občanov in zdravstvenih domovih. Na lokalnem nivoju je bila pomoč različno uporabljena pri vzpostavitvi rdečih con v ali izven objektov. 

Srečko Šestan
STA
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Pomembna naloga, pri kateri trenutno sodeluje CZ, je organizacija vzpostavitev točk za množično testiranje prebivalstva, v prejšnjem in tem tednu pa tudi pomoč vojski pri testiranju v Ljubljani. Prejšnji petek so že četrtič izvedli tudi prevoz hitrih testov na vse lokacije zdravstvenih domov. Državni načrt je aktiviran že 124. dan, kar je rekordno. V prvem valu je v povprečju dnevno sodelovalo 2600 pripadnikov CZ, v drugem valu pa 1300. 

"Prepričan sem, da smo s svojimi strukturami veliko pripomogli. Naša koordinacijska naloga je bila v prvem in drugem valu dobro opravljena," je še sklenil Šestan. 

Necenzurirano prenos
STA
Simon Zajc

Simon Zajc je pojasnil nekatere nejasnosti glede odlokov, ki prepovedujejo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom. Ta odlok omejuje le poslovanje podjetij s potrošniki, poslovanje s poslovnimi subjekti pa je dovoljeno. Če torej gostinec lahko upošteva vsa določila in sklene odlok s poslovnim subjektom, ga odloki ne omejujejo, je povedal Zajc. Dodal je, da se ob tem sicer mora upoštevati omejitve drugih odlokov in priporočila NIJZ. Nekateri gostinci so se odločili za državno pomoč, drugi so se odločili, da se jim splača poslovati na način, da bi bili menza za določena podjetja. "To so tudi lahko," tako Zajc. 

"Naši odloki so pripravljeni z namenom zajezitve širitve okužb, hkrati pa smo jih poskušali pripraviti tako, da je bila v čim večji meri možna gospodarska dejavnost, ker je posledično ta kriza tudi gospodarska." Gostinec sicer ima lahko podpisano pogodbo le z enim podjetjem, saj tako ustvari mehurček za ta podjetja, v tem primeru gostinski lokal ni obravnavan kot javni prostor. V kolikor ima gostinec pogodbe z več podjetji, ima ta gostinski obrat status javnega prostora, je še pojasnil Zajc, ki si tožb gostincev ne želi, saj da so vedno korektno sodelovali z obrtno zbornico Slovenije.

Nova navodila so bila gostincem po besedah Zajca že poslana danes zjutraj.  

novinarska-konferenca aktualne-razmere koronavirus