vestnik

Kriteriji za rumeno fazo izpolnjeni?

Vestnik, 11. 5. 2021
Screenshot STA
Novinarska konferenca
Aktualno

O izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi jutri s svetovalno skupino razpravljala Vlada Republike Slovenije.

Kot je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedala Maja Bratuša, je bilo včeraj ob opravljenih 3.642 PCR testih potrjenih 491 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 43.620 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah se danes zdravi 477 pacientov, kar pomeni, da je tudi ta kriterij padel pod mejo določeno za rumeno fazo. O izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi jutri s svetovalno skupino razpravljala Vlada Republike Slovenije.
Gosta lahko zavrnete
V  javnosti se porajajo vprašanja glede pristojnosti za nadzor izpolnjevanja pogoja PCT v gostinskih in nastanitvenih obratih. "V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, ponudnik nastanitvenih in gostinskih storitev gosta zavrne. Vsak državljan pa nosi odgovornost, da prispeva k preprečitvi širjenja epidemije. Namen pogoja PCT je navsezadnje čimbolj varno koriščenje gostinskih in namestitvenih storitev s čim manj tveganja za okužbo," je pojasnila Bratuševa.

cepljenje, covid-19, koronavirus
Profimedia
V domžalskem zdravstvenem domu so že prejšnji teden začeli s cepljenjem mlajših od 50 let.

Zadržki v zvezi z AstraZeneco

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala tudi Renata Rajapakse, direktorica ZD Domžale. Povedala je, da so v ZD Domžale k cepljenju pristopili tako, da bi precepili čimveč prebivalcev oziroma občanov. "Zadali smo si cilj, da precepimo 60 odstotkov oziroma 40.000 naših prebivalcev," je dejala. S tem bi se lahko vrnili v normalno življenje, dopustovali, uživali v naravi. Opozorila je, da je pomembno, da se vabljena oseba odzove na cepljenje in se ga tudi udeleži.  V domžalskem zdravstvenem domu so že prejšnji teden začeli s cepljenjem mlajših od 50 let. "V preteklosti smo cepili s cepivom AstraZenece mlajšo generacijo, starejše pa s Pfizerjem. Tudi pri nas se srečujemo z zadržki, da se oseba ne želi cepiti z AstraZeneco.  Če se oseba ne želi cepiti s cepivom, ki je na voljo, mora počakati na želeno cepivo." Pozdravljajo pa nastanek aplikacije na portalu zVEM. "Mi namreč iz tega portala prejmemo informacije o pacientih, ki pripadajo v naš cepilni center."

novinarska-konferenca covid