vestnik

Mateja Logar: V Sloveniji imamo skoraj trikrat slabšo situacijo kot v Avstriji

Vestnik, 7. 6. 2021
STA
Mateja Logar
Aktualno

"V primerjavi z drugimi evropskimi državami imamo bistveno slabšo epidemiološko situacijo," je na novinarski konferenci dejala Logarjeva. Bistvenega sproščanja strokovna skupina ne bo predlagala.

Kot je uvodoma pojasnil Uroš Urbanija je bilo včeraj opravljenih 1.329 PCR testov in 8.463 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 57 novih okužb. 7-dnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 242, 14-dnevna incidenca pa je 173.

Dopoldanski podatki kažejo, da je s prvim odmerkom cepljenih že 719.715 oseb, z vsemi odmerki pa 478.383 oseb.

V zeleni fazi po lastnih kriterijih

Slovenija izpolnjuje lastne kriterije za prehod v zeleno fazo, vsekakor pa to ne velja za evropske kriterije, po katerih se Slovenija še vedno nahaja v rdeči fazi. »V primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami, imamo bistveno slabšo epidemiološko situacijo, zato so še vedno potrebni določeni ukrepi, saj iz izkušenj v zadnjem letu vemo, da prehitro sproščanje ukrepov privede do povečanega števila okužb,« je v nadaljevanju pojasnila Logarjeva ter dodala, da s cepljenjem v prvi vrsti ščitimo sebe, ščitimo pa tudi tiste, ki se ne morejo cepiti.

Sproščanja ne bodo predlagali

Bistvenega sproščanja ukrepov strokovna skupina za covid-19 še ne bo predlagala, je povedala Logarjeva, tako pa bi naj bilo, dokler bo razglašena epidemija. Predsednik vlade Janez Janše je prejšnji teden sicer namignil, da bo Slovenija do poletja ustavila epidemijo in "lahko računamo na sproščeno poletje".

Tudi direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru GZS Marjana Majerič je na novinarski konferenci vlade pozvala prebivalce k cepljenju. "Na ta način prihajamo do velikih prihrankov na ravni države," je izpostavila. Interes GZS je, da čim prej dosežemo kolektivno imunost, je dodala.

Glede cepljenja mladostnikov ni zadržkov

Kar se tiče cepljenja mladostnikov, starih od 12 do 15 let, je Logarjeva poudarila, da strokovnih zadržkov glede tega ni. Tudi strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je povedala, da se to lahko začne.

epidemija novinarska-konferenca mateja-logar